Keltské inspirace

8. únor 2010

Hladivý i horoucí, hloubavý i hravý - takový je kompaktní disk Fire dance (ArcoDiva), nahrávka z koncertu harfistky Kateřiny Englichové. Svědčí o její energi i něze, empatii k vybraným skladbám a zejména o její virtuózní hře. Englichová poskládala program tak, aby uplatnila výsostné kvality sólistky i souznění s komorním tělesem.

Některé skladby - úvodní Per tutte le corde, kvintet pro harfu, dvoje housle, violu a violoncello Zdeňka Lukáše a Mystérium druidum pro harfu a smyčce Sylvie Bodorové - byly komponovány přímo pro ni. Tvorba Zdeňka Lukáše, i když v řadě skladeb znějí ohlasy lidové hudby (s folklorními soubory autor ostatně léta spolupracoval), je originální a má nezaměnitelný rukopis. Stopa národních písní zůstává zejména v emočním nasazení, bohatosti témat a v jímavé prostotě a přístupnosti. Platí to i pro harfový kvintet uvádějící desku.

Z dalších skladeb vynikají Etudy pro sólovou harfu J. F. Fischera, mj. autora jevištních děl, hudby pro film a televizi i skladeb pro harfu, z nichž interpretka vybrala jednu z nejpěknějších. Přímá inspirace lidovou hudbou vedla Bélu Bartóka k vytvoření populárních Rumunských tanců, jež si Englichová pro harfu sama upravila. Ke skvostům desky patří i Debussyho Dva tance pro harfu a smyčce, působivě vyjadřující jemné předivo nostalgických nálad, prchavých dojmů i bohatství barev.

Deska přináší i efektní a posluchačsky vděčnou Fantazii na Smetanovu symfonickou báseň Vltava, v níž si Hanuš Trneček volně pohrává s motivy Smetanovy symfonické básně s ohledem na výrazové možnosti harfy. Vrcholem CD je imponující skladba Sylvie Bodorové inspirovaná světem starých keltských rituálů. Má filozofický náboj, oslavuje přírodu i odkaz dávných předků; je vzrušivá a temperamentní. Od naléhavě vyjádřené víry v moc stromů a jejich mystickou sílu (Fagus mystica) přes symbolický náznak pozdějšího vzniku slavného města na Dunaji (Vindobona) vyrůstá kompozice ve velkolepou oslavu démona ohně (Daemones ignis). Autorka nevolila harfu náhodou - Keltové ji prý znali a používali.

Kateřinu Englichovou doprovází Wihanovo kvarteto, houslisté Leoš Čepický a Jan Schulmeister a cellista Aleš Kaspřík.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.