Když se hudebník vydá na sólovou dráhu

10. srpen 2020

Tvrdé kytary vymění za španělku, bubeníka s přesným úderem za drum machine, témata lásky a nesmrtelnosti za vlastní zranitelnost a péči o děti. Sólová tvorba má své místo.

Přestože způsobily uplynulé měsíce hudebníkům výpadek živého hraní a kontakt s fanoušky, mohli je využít pro tvorbu a psaní nového materiálu. Pokud se některé kapely nedokázaly v odloučení setkat nebo pro ně zkrátka bylo nahrávání na dálku obtížné, naskytl se prostor pro samostanou práci. Zda bylo období prvního pololetí roku 2020 pro muzikanty přínosné, se ukáže později, zatím se nahrávek vzniklých z tohoto času příliš neobjevilo. Ani sólovek příliš nepřibylo. Nicméně ty, které teď vyšly, stojí za pozornost.

Orlando Weeks zvolnil a ústředním tématem debutové sólové desky se stalo rodičovství.

Méně znamená více

Když se hudebníci vydávají na sólovou dráhu, často zní jejich nová tvorba jednodušeji. Méně nástrojů, vyraznější použití elektroniky a větší důraz na obsahové sdělení. Zábava jde jaksi stranou. Teď mají přednost vážnější osobní témata, ke kterým se muzikanti mohou daleko lépe vyjádřit. Jakoby v kapele chyběla důvěra a spoluhráči neuměli k tématu přinést tu správnou notu, jak dokládá prohlášení Luka Jennera z The Rapture: „Prošel jsem si několika osobními věcmi a na konci posledního turné jsem začal řešit spoustu dětských traumat, jako je sexuální zneužívání, vůbec to nebylo snadné," řekl zpěvák v rozhovoru pro Musicfeeds před šesti lety. „Tak jsem chtěl začít mluvit o některých problémech v kapele, ale nikdo nebyl připraven zahájit takové rozhovory, takže jsem prostě řekl: Dobře, udělám pár věcí sám a promluvíme si později.“ Pauza skončila loni, kdy se newyorská skupina znovu postavila na pódium. Letos v červenci konečně vyšla i Jennerova sólovka nazvaná 1. Své debutové album představil v nedávné době i Orlando Weeks z The Maccabees, Jehnny Beth ze Savages nebo David Pomahač z Kieslowski.

V roce 2003 představili The Rapture veřejnosti desku Echoes. Tehdejší témata jsou úplně jiná, než jaká reflektuje zpěvák Luke Jenner na své letošní sólovce.

Spustit audio

Související