Kaviár nebo čočka

4. leden 2005

Divadelní společnost Jana Hrušínského začíná 11. ledna 2005 ve svém Divadle Na Jezerce zkoušet nové nastudování hry Kaviár nebo čočka v režii a úpravě Zdeňka Zelenky. První premiéra se chystá na 10. března 2005. V této již sedmé inscenaci DSJH se můžeme těšit na herecké výkony Jana Šťastného, Lubomíra Lipského, Dany Syslové, Marty Vančurové, Martina Preisse, Jakuba Prachaře a dalších.

Hra Kaviár nebo čočka autorů G. Scarnicciho a R. Tarabusiho je slavná italská situační komedie, ve které i ty nejpřekvapivější situace do sebe logicky zapadají. "Se Zdeňkem Zelenkou jsme spolupracovali na řadě klasických divadelních textů v televizi, např. Ideální manžel, Brouk v hlavě, Paní Piperová zasahuje a dalších. Poetika těchto komedií koresponduje s naší nynější inscenací," říká Jan Hrušínský. Režisér Zdeněk Zelenka dodává: "Při úpravě tohoto textu jsem si znovu uvědomil, že komedie patří mezi řemeslně nejobtížnější, ale také nejvděčnější žánry. Upřímně se těším na realizaci "Kaviáru" mimo jiné i proto, že dnes je čím dál obtížnější nezpronevěřit se jednomu z předsevzetí, se kterým jsem před třiceti lety vstupoval do oboru režie - mít radost z klaunství, z chytrosti textu, z důmyslné stavby hry. "Kaviár" mi to plně umožňuje a doufám, že bude radostí především pro diváky. Předpoklady k tomu má přímo excelentní."

Jan Hrušínský a Zdeněk Zelenka

Do hlavní role Leonida Papagatta obsadil režisér Zdeněk Zelenka Jana Hrušínského v alternaci s Janem Šťastným.

Kaviár nebo čočka - premiéra: 10. března 2005
Režie: Zdeněk Zelenka, scéna: Petr Zeman, kostýmy: Alena Schäferová, hudební spolupráce: Dalibor Gondík

Program a podrobnější informace o Divadle Na Jezerce naleznete na stránkách www.hrusinsky.cz.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.