Káva s poezií

28. leden 2002

V pondělí 28. ledna byla v Praze 5 slavnostně otevřena Poetická kavárna Obratník. Dvojice Roman Polák a Jakub Zahradník se rozhodla přiblížit žánr poezie širší veřejnosti, a to nejen prostřednictním autorských čtení, která zde budou probíhat každý čtvrtek, ale také jediným specializovaným knihkupectvím, kde bude k dostání kompletní básnická produkce.

Avšak kavárna si neklade za cíl "pouze" čtení básní. O tom svědčí rozvržení různých žánrů do jednotlivých dní. Např. v pondělí se počítá s muzikálovými pořady, úterý naplní pořady hudební a klubové. Středa je zasvěcena divadlu a ve čtvrtek budou probíhat již zmiňovaná autorská čtení spojená s představováním nakladatelů, literárních skupin a časopisů.

Kromě těchto večerních pořadů (začátky od 19 hodin) můžete od 14. února navštívit pravidelný odpolední pořad Čtení ke kávě (každou středu ve 14 hodin), kde budou - v dramaturgii Renaty Bulvové - umělci z řad básníků, recitátorů a lidových vypravěčů předčítat díla známých i méně známých autorů. Páteční odpoledne bude pro změnu vyhrazeno Hudbě ke kávě, kterou bude pouštět a komentovat knihkupec, malíř a velký milovník hudby Ladislav Jirotka.

Výše uvedené samo o sobě naznačuje, že v samé blízkosti obchodního centra Anděl vzniká malé kulturní centrum. Sezóna v komorním prostředí Poetické kavárny Obratník začíná v pondělí 4. února.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.