Kateřina Šedá, výtvarnice

31. květen 2016

Vesnici Bedřichovice i s jejími obyvateli instalovala v londýnské galerii Tate Modern a následně do bedřichovické návsi otiskla Londýn.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Na přehlídce Documenta v Kasselu prezentovala projekt, v němž spojila tisíc rodin z paneláků na sídlišti Brno- Líšeň, na berlínském bienále přelézala ploty spolu se znesvářenými sousedy.

„Normální, na první pohled ničím výjimeční lidé, mají velký dar. Když je dokážete správně vést, vytvoří společně úchvatnou věc bez ambice jakkoliv samostatně vyniknout,“ říká Kateřina Šedá, která se v roce 2005 stala nejmladší držitelkou Ceny Jindřicha Chalupeckého a v současnosti jsou její projekty uznávanou součástí světového výtvarného umění.

V Telefonotéce jsme se zaměřili na její nejnovější projekty, jako byla akce pro festival současného umění IHME - celodenní happening evropských pouličních hudebníků v městské hromadné dopravě v Helsinkách.

Nemám řidičák, neumím moc na počítači, nemám vlastně žádné záliby, celý život dělám jen tohle, je to něco jako životní styl. Zvolila jsem si i partnera, se kterým děláme tuto práci společně, neumím si představit, že bych ji skončila a šla si třeba zahrát tenis. Má práce mě proměňuje a vychází z ní většina mých dalších aktivit. Po Tram Buskers Tour více poslouchám hudbu.

Písničky muzikantů, kteří v Helsinkách hráli, zazněly i během rozhovoru spolu s hudbou amerického vokálního kvinteta Pentatonix a s ukázkou z nového alba legendární slovenské kapely Ospalý pohyb.

Několik minut po sečtení hlasovacích lístků jsme v přímém přenosu zveřejnili vítěze 100. ceny na soutěži o nejkrásnější knihu 2015, kterou vyhlašuje Památník národního písemnictví. Závěrečný ceremoniál letos Kateřina Šedá uspořádala společně s grafikem Adamem Macháčkem. K tradičním cenám přidali více než 60 cen, které udělila Nejkrásnější komise.

Zasedli v ní například nečtenář, královna krásy, montér, streetworker, filozof, vrátný, zpěvák, orientační běžkyně, redaktor zaniklého časopisu, filozof, muž bez domova či náhodný kolemjdoucí. Vítězkou „Nejkrásnější ceny – hvězdné ceny diváků a čtenářů“ se stala dětská pop-up kniha Jednoho podzimního dne od Aleny Krchové, absolventky Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.

Za nejdůležitější pro svou práci považuje Kateřina Šedá nepředpojatost. O lidech a místech si nesmí předem myslet vůbec nic. Často je to nejnáročnější část přípravy, která spotřebuje nejvíc času.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio