Karel Vrtiška, klavírista

8. duben 2015

Hostem Telefonotéky byl mladý talentovaný klavírista Karel Vrtiška.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V roce 2010 úspěšně dokončil bakalářské studium na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění u Borise Krajného; v roce 2012 absolvoval magisterské studium na Hochschule für Musik v Norimberku a nyní pokračuje v magisterském studiu v Praze na Akademii múzických umění ve třídě Martina Kasíka.

Vrtiška je nositelem řady ocenění z interpretačních soutěží - získal 1. cenu na mezinárodní klavírní soutěži "Carl Czerny", 1. cenu na soutěži "Virtuosi per musica di pianoforte" v Ústí nad Labem, titul laureáta na Mezinárodní smetanovské soutěži v Plzni, 1. cenu na mezinárodní klavírní soutěži "Carl Czerny" atd.

Vystupuje sólově i s orchestry jako sólista, natáčí pro rozhlas a televizi i pro televizní společnost BBC. Na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro se představil se samostatným klavírním recitálem.

A před víc jak 10 lety ztvárnil mladého Mozarta ve filmu BBC.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.