Karel Schulz: Zrcadla

4. květen 2019

Povídka s fantaskními motivy českého prozaika, divadelního kritika, parlamentního zpravodaje a básníka první poloviny 20. století, známého zejména jako autora historického románu Kámen a bolest. Z knihy Blázen před zrcadlem a jiné prózy, kterou vydalo nakladatelství Odeon v roce 1966, čte Ivan Řezáč. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Karel Schulz se narodil 6. května 1899 v Městci Králové, oba jeho rodiče pocházeli z rodů se starou kulturní a uměleckou tradicí (Anežka Schulzová, Ferdinand Schulz – hudebnická a malířská rodina Mařáků). Gymnázium absolvoval v Praze, po roce studia práv přestoupil na medicínu, kterou však z existenčních důvodů nedokončil. Od roku 1927 byl členem brněnské redakce Lidových novin, roku 1930 se stal parlamentním zpravodajem Lidových listů, od poloviny let třicátých až do konce života (zemřel 27. února 1943) působil jako vedoucí redaktor Národní politiky. Literárně byl činný od začátku dvacátých let: přispíval do Dělnické besídky Rudého práva, Proletkultu, Sršatce, Hosta, Pásma, Lidových novin, Lumíru, Pražského večerníku, Řádu, Akordu aj.

První Schulzovo období je ve znamení autorovy příslušnosti k levicově orientované skupině Devětsilu, k proletářské literatuře se přihlásil experimentálním románem Tegtmaierovy železárny (1922), pod přímým vlivem poetismu vznikaly prózy souboru Sever-jih-západ-východ (1923) a Dáma u vodotrysku (1926). S druhou fází Schulzovy tvorby, jejíž počátek se datuje koncem let dvacátých a která je poznamenána autorovým příklonem ke katolicismu, se seznamuje veřejnost až v letech čtyřicátých. Kromě pohádek Princezna z kapradí (1940) a dvou povídkových souborů, v nichž Schulz prokázal své mistrovství psychologického pohledu, Peníz z noclehárny (1940) a Prsten královnin (1941), je to torzo proponované monumentální michelangelovské trilogie, Kámen a bolest (1942) a začátek Papežské mše (1943), které patři k vrcholným dílům moderní historické prózy české i světové.

Účinkuje: Ivan Řezáč

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2009.

autor: jvk
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.