Karel Čapek: Vyžeňte lvy! Josef Vinklář, Oldřich Vízner a další v rozhlasové hře na motivy Apokryfů

Josef Vinklář jako císař Dioklecián, Oldřich Vízner jako Lazar, Daniela Kolářová jako Marta, Ladislav Mrkvička jako Pilát a Ivan Trojan jako Josef Arimatejský. To je jen část skvělého hereckého obsazení, které režisérka Lída Engelová získala pro svou inscenaci Vyžeňte lvy. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Autorkou jejího scénáře je Jitka Škápíková. Pro napsání své rozhlasové hry využila částí z Knihy apokryfů Karla Čapka. Jsou to příběhy Svatá noc, Marta a Marie, Lazar, O pěti chlebích, Benchanan, Pilátův večer, Pilátovo krédo a konečně Císař Dioklecián, jehož rozhovor se sestrou Antonií předchozí parafráze biblických dějů rámuje. Znovu se tak můžete zaposlouchat do Čapkovy nádherné češtiny a vychutnat si jeho jemný humor i smysl pro ironii a paradox. 

Osoby a obsazení: Antonie (Antonie Hegerlíková), Dioklecián (Josef Vinklář), Dinah (Helena Friedrichová), Isachar (Jaromír Meduna), Marta (Daniela Kolářová), Támar (Dana Syslová), soused (Jiří Čapka), pekař (Ondřej Vetchý), Marie (Věra Hučínová), Lazar (Oldřich Vízner), Pilát (Ladislav Mrkvička), Náhum (Jiří Holý), Suza (Karel Dobrý), Josef Arimatejský (Ivan Trojan) a muž (Vladimír Dlouhý)

Dramatizace: Jitka Škápíková
Dramaturg: Jiří Hubička
Režie: Lída Engelová

Natočeno v roce 1998.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.