Kam v karanténě vyrazit do kina? Filmová publicistka Alice Aronová srovnává filmové streamovací platformy

9. duben 2020

Moje kino LIVE, Vaše kino nebo DAFilms. Kterou online filmovou platformu si ke zhlédnutí filmu vybrat, kterou se vyplatí podpořit a jaký je mezi nimi rozdíl prozradí filmová publicistka Alice Aronová.

V čase koronavirové pandemie se většina kulturního života přesunula do online prostředí. Ve filmovém průmyslu tomu není jinak. Českých webů, které nabízí online zhlédnutí snímku za poplatek je hned několik. Každý zřizuje jiná instituce a jeho provoz má jiná pravidla. 

Film Vlastníci

„Milovníci hraných filmů by se určitě měli soustředit na projekty Vaše kino a Moje kino LIVE. Vaše kino je v úplných plenkách, protože funguje teprve od začátku dubna a je v něm zapojeno několik kin z celé republiky. Jde o podporu oblíbeného kina – to znamená, že divák může zakoupit vstupenku do vybraného kina až 60 minut před začátkem projekce, následně mu přijde mailem kód, který zadá a může sledovat film v daném čase,” vysvětluje filmová publicistka Alice Aronová.

Provozovatelem projektu Vaše kino je Asociace provozovatelů kin z.s., která se snaží touto iniciativou předejít krachu kin v menších i větších městech, která musela kvůli mimořádným opatřením vlády své kinosály uzavřít. Současně se soustředí na novinky převážně českých distributorů, které není možné vidět na klasických VOD platformách.

02814825.jpeg

„Moje kino LIVE funguje již od 18. března. Zřizuje ho distribuční společnost Aerofilms, pod kterou spadají spřátelená kina Aero, Bio Oko, Světozor, Scala v Brně a Bio Central v Hradci Králové. Rekordní projekcí projektu byl film Vlastníci, která proběhla v úterý 31. března, a na kterou se dívalo online ve stejném reálném čase 1500 lidí.”

Moje kino LIVE, stejně jako Vaše kino promítá denně v konkrétní čas. Můžete si vybrat, které kino společnosti Aerofilms chcete zakoupením svého lístku podpořit. Odkaz na stream filmu vám bude následně zaslán půl hodiny před začátkem projekce. 

„Moje kino LIVE navíc občas nabízí premiéry hraných filmů, například asijský film Malá lež zde sledovalo 241 diváků, francozský film Raoul Taburin sledovalo 335 divůku. Tady vidíme, že premiéry jsou dobrým tahákem, ale nejvíce táhnou české filmy,” doplňuje Alice Aronová.

Čtěte také

Moje kino LIVE navíc nabízí také debaty s režiséry a online chat, který začíná pravidelně 30 minut před samotnou projekcí. Divák se tak může připojit, a za zvuků židlí a skleniček pohovořit s ostatními hosty projekce. Tato hromadná online debata má i moderátory v podobě promítače, uvaděčky a barmana.

„Platforma DAFilms funguje celoročně, i mimo karanténu. Za měsíční předplatné nabízí festivalové filmy, nebo sekci DAFilms dětem či The Best of DAFilms, kde divák může zhlédnout, které filmy měly v daném roce největší úspěch. Ale jsou zde i exotické lahůdky jako Irán nebo velmi kvalitní tématické bloky jako Filmy v režii žen nebo Filmy proti extrémismu, a další.” Představuje Alice Aronová také streamovací platformu DAFilms, která je zaměřena hlavně na dokumentární filmy.

autoři: Tomáš Pilát , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.