Julio Cortázar: Podivné kratochvíle

13. červen 2017

Obyčejné anekdoty, nebo souboje o existenci a její smysl? Záměrem povídek argentinského spisovatele je vždy znejistit čtenáře. On-line k poslechu do pondělí 19. června 2017.

03246743.jpeg

Julio Cortázar je jednou z hlavních postav boomu hispanoamerické literatury. Spolu s Carlosem Fuentesem, José Donosem, Gabrielem García Márquezem a Mariem Vargasem Llosou tvoří onu bájnou pětici autorů, jejichž romány objevily světu literární bohatství Latinské Ameriky.

Cortázar je stejně jako jeho souputníci autorem velkých románových děl, hlavní význam jeho díla ale spočívá v povídkách. Je totiž mistrem fantastické povídky, která má v Jižní Americe (a konkrétně v laplatské oblasti) nejen bohatou tradici, ale také ve 20. století čilý život - stačí zmínit o 15 let staršího Jorgeho Luise Borgese.

Michelangelo Antonioni natočil podle povídky Julia Cortázara film Zvětšenina. Hra a hravost se dá vztáhnout na celé Cortázarovo dílo, pokud hravost považujme za širší alternativu humoru. Autorova lehkost vyprávění je zdánlivá, vše je pečlivě propočítáno, vypravěč je pečlivě vybrán.

Účinkuje: Tomáš Kobr

Překlad: Lada Hazaiová
Připravil: Petr Gojda
Režie: Martina Schlegelová

autoři: Petr Gojda , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio