Jubilejní ročník Smetanovy Litomyšle nabídne čtyřicet představení a koncertů. Hlavní hvězdou bude mexický tenorista Javier Camarena!

7. březen 2018

Národní festival Smetanova Litomyšl se bude v roce 2018 konat po šedesáté. Program v Mozaice představil ředitel festivalu Jan Pikna.

Ačkoli hlavní hvězdou bude mexický tenorista Javier Camarena a vystoupí i další zahraniční sólisté a soubory, těžiště vychází zejména z hudby českých autorů a provedené nejlepšími domácími interprety. Česká filharmonie bude hrát Smetanu, Janáčka, Dvořáka, Suka a kantátu Český poutník, zkomponovanou na objednávku festivalu soudobými českými autory, pražské Národní divadlo uvede premiéru inscenace Smetanovy Libuše, brněnské Janáčkovu Její pastorkyňu. Smetanovy a Dvořákovy skladby zahraje Pavel Haas Quartet. Janáčkovu Sinfoniettu, ale také Hudbu pro Prahu 1968 Karla Husy provede Symfonický orchestr Hl. města Prahy FOK pod taktovkou Tomáše Netopila.

Jan Pikna

Rezidenčním umělcem Smetanovy Litomyšle se na tři roky stává basbarytonista Adam Plachetka. Kromě vystupování v rámci zásadních projektů jednotlivých ročníků bude jakýmsi ambasadorem festivalu.

Zámek v Litomyšli

Jubilejní Smetanova Litomyšl se bude konat po dobu čtyřiadvaceti dní od 14. června do 7. července, přinese čtyřicet představení a koncertů, ale i celou řadu dalších doprovodných aktivit. Mimo jiné XIV. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle a oblíbené Festivalové zahrady, v nichž se po celou dobu konání festivalu bude poslouchat i muzicírovat, besedovat, soutěžit, aktivně odpočívat při dobré hudbě všech žánrů.

www.smetanovalitomysl.cz

autor: Daniel Jäger
Spustit audio