Joseph Roth: Job

"Román prostého člověka" působivě zobrazuje soukromý příběh jedné židovské rodiny emigrující do Spojených států s nadčasovým poselstvím o Bohem zkoušeném a posléze odměněném hlavním hrdinovi románu Mendelu Singerovi. V režii Pavla Krejčího účinkuje Jiří Ornest. Připravil Český rozhlas Hradec Králové.

Joseph Roth se narodil v roce 1894 v Brodech ve východní Haliči , studoval filosofii a literaturu ve Vídní , pak odjel do Berlína, ale z obavy před rasovým pronásledováním emigruje v roce Hitlerova nástupu k moci do Francie. Tady 27. května 1939 ve svých pětačtyřiceti letech umírá v pařížské nemocnici.

Joseph Roth, jeden z nejpřekládanějších autorů na světě, byl velkým vypravěčem kosmopolitního, tolerantního a k zániku odsouzeného středoevropského prostředí, které vzkvétalo na sklonku Rakouska-Uherska. Psal elegatním, úsporným stylem, reflexivně zachycující svou dobu. Jeho odcizení hrdinové jsou velmi moderní. Do dějin světové litarutury se zapsal mimo jiné mistrovským popisem agónie rakousko-uherské monarchie v románu Pochod Radeckého.

Podobná témata nalezneme i v dalším jeho románech např. Kapucínská krypta, Hotel Savoy , Zipper a jeho otec, Leviatan a jiné prózy přeložených také do češtiny. Dalším nosným tématem Rothova dílá je analýza židovského ducha a osudu. Ve své knize Job, která je uváděná s podtitulem "román prostého člověka", působivě zobrazuje soukromý příběh jedné ruské židovské rodiny emigrující do Spojených států s nadčasovým poselstvím o Bohem zkoušeném a posléze odměněném hlavním hrdinovi románu Mendelu Singerovi.

Lidská stránka Rothova románu je propracována tak hluboce, že při četbě zapomínáte na "literaturu": stojíte tváří v tvář živé osobě tohoto moderního Joba, souhlasíte s ním, odpíráte mu, modlíte se s ním, toužíte s ním v bohaté cizině po chudém domku v rodné vlasti, chápete jeho vzpouru proti Bohu a radujete se s ním radostí opuštěného otce, jemuž se navrací ztracený syn.

Rothovu knihu může číst prostý čtenář aniž si uvědomí, že čte dílo vysoce umělecké, tak jako se čtenář náročný může svěřit ruce suverénního mistra, aniž bude zklamán v uměleckém požitku. Autor dává z přemíry svého duševního bohatství nezáludně všem, podle potřeby jejich srdce. Neboť "Job" je především kniha srdce.

První část desetidílné četby na pokračování z románu Josepha Rotha-Job v rozhlasové úpravě Ilony Janské uslyšíte ve středu 19. 12. 2007. V režii Pavla Krejčího účinkuje Jiří Ornest. Připravil Český rozhlas Hradec Králové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.