Joseph Conrad: Náhoda. Příběh zrady, zbabělosti a osudové životní samoty

Román anglického spisovatele polského původu líčí pozoruhodné životní osudy kapitána dálné plavby Frederika Anthonyho a hlavně jeho mladičké ženy, dcery kdysi pohádkově bohatého bankéře, později odsouzeného do vězení. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Kamil Halbich
Připravil: Michal Plzák
Překlad: Slávka Poberová
Režie: Josef Kačmarčík
Premiéra: 3. 8. 2024

Anglický spisovatel polského původu Joseph Conrad (3. 12. 1857 – 3. 8. 1924) se ve svých knihách opakovaně vracel k vlastním zkušenostem z nesčíslných námořních plaveb. Od sedmnácti let se po celá dvě desetiletí plavil jako kormidelník, důstojník a posléze kapitán anglického obchodního námořnictva do všech možných koutů světa. Kvůli zhoršenému zdraví se v 37 letech od moře musel odpoutat. Usadil se v Anglii a rozhodl se cele věnovat literární tvorbě. Kladl si náročný cíl: skrze dobrodružný děj odhalovat procesy odehrávající se v nitru hrdinů jeho příběhů.

Joseph Conrad (1857-1924) Anglo-Polish novelist

Pod hladinou exotických dobrodružství se u něj vždy otevírají i hlubiny problémů etických. Román Náhoda (1913) se brzy po svém vydání setkal s velkou odezvou čtenářů i kritiky, dostavil se i světový úspěch také starších Conradových knih.

Román je vylíčením pozoruhodných životních osudů kapitána dálné plavby F. Anthonyho a jeho ženy, dcery kdysi pohádkově bohatého anglického bankéře de Barrala, později odsouzeného do vězení. Kolem těchto postav spřádá autor životní osudy řady dalších a dává nahlédnout nejen do duší svých charakterů, ale proniká i pod povrch pestrého dění. Conradovo vyprávění je neuspěchané, psychologicky zdůvodňované, valící se širokým tokem s mnoha překvapivými zvraty a zákruty. 

autor: tur
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.