Joseph Conrad: Autokracie a válka

23. březen 2015

Esej anglického spisovatele polského původu. Psáno v roce 1905, knižně vyšlo poprvé roku 1921.

Poslouchejte na Vltavě od 23. března 2015 vždy v 15:05. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví postupně v jednom článku také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Anglický spisovatel polského původu Joseph Conrad (1857-1924) měl vzdělání polské a francouzské, angličtinu se naučil až v jedenadvaceti letech. Dnes je považován za jednoho z největších anglických romanopisců a stylistů přelomu 19. a 20. století.

Do světové literatury se zapsaly jeho romány jako Srdce temnoty, Lord Jim, Hranice stínu či Nostromo. K méně známým Conradovým dílům patří jeho eseje, neobyčejně intenzivní a hluboké texty. Otázky, nad nimiž se Joseph Conrad zamýšlel na počátku 20. století, nás mohou zajímat i po dlouhé době.

Conradovo myšlení jde ke kořenům věci, je pronikavé, podnětné a téměř prorocké. Jeho úvahy o podstatě a historii ruské společnosti v eseji Autokracie a válka (míněna je rusko-japonská válka v roce 1905), textu psaném v roce 1905, jsou mrazivě aktuální i dnes, více než jedno století později...


Čte: Jiří Hromada

Autor: Joseph Conrad Překlad: Petr Onufer Připravil: Petr TurekRežie: Vlado Rusko

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.