Josef Škvorecký: Sam píše recenzi

30. září 2017

Povídka českého spisovatele uveřejněná v roce 1961 v časopisu Plamen on-line k poslechu do pátku 6. října 2017.

Psací stroj

Jméno Josefa Škvoreckého není třeba příliš představovat. Prozaika, esejistu, překladatele a exilového nakladatele zná snad každý. Do literatury vstoupil poezií s prvky civilismu a povídkami. Jeho první články vyšly roku 1945 v „kulturním oběžníku“ SČM Slovo má mladý severovýchod. Od roku 1955 pak všemožné texty publikoval v úctyhodné řadě dalších časopisů - Host do domu, Krásná literatura, Literární noviny, Klub čtenářů, Květen, Červený květ, Kultura, Slovenské pohľady, Divadelní noviny, Knižní kultura, Květy, My, Sešity pro mladou literaturu, Trn, Orientace, Literární listy nebo Plamen.

Tam se také v roce 1961 – tedy v době, kdy bylo Škvoreckému 37 let – objevila povídka Sam píše recenzi. Autor v ní výborně vystihuje atmosféru redakční práce v tehdejších časopisech a nakladatelstvích, kterou sám tak důkladně poznal. Lavírování, taktizování se uplatňovalo v odborné práci i v kritice.

Účinkuje: Lukáš Hlavica

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2009. 

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.