Josef Kořenský: Světem a přírodou. Sebrané články cestopisné a přírodovědecké

27. listopad 2020

Staré cestopisné črty mají své kouzlo i pro současníky. V dopolední řadě čteme z knihy Světem a přírodou legendárního cestovatele, pedagoga a spisovatele Josefa Kořenského. V podání Rudolfa Pellara poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Pellar
Připravil: Vladimír Zajíc
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2006

Josef Kořenský (1847–1938) během svého dlouhého života uskutečnil dvě zásadní a časově náročné cesty kolem světa – první v roce 1893, druhou o sedm let později. Odjížděl vždy dokonale připraven studiem odborné literatury i jazyků a s jasně vytyčeným itinerářem. Ovládal němčinu, francouzštinu a angličtinu, ale neměl problémy ani s dalšími jazyky, překládal například z norštiny. Jeho cesty byly „pouze“ jakýmsi ověřením a doplňkem faktů, které už dávno ze studia znal. Byl zastáncem názoru, že pedagog by se měl dokonale obeznámit s poměry ve světě.

Své poznatky a zážitky z cest Kořenský předkládal odborné i laické veřejnosti. Pořádal mnoho přednášek, napsal několik set časopiseckých statí a více než třicet knih. Výrazně se zasloužil o rozšíření obzorů tehdejší české společnosti.

Josef Kořenský nikdy neobjevoval nové kouty světa, jako jiní současníci, ale zato je důkladně prozkoumával. Byl velkým přírodovědcem a vášnivým sběratelem.

autoři: Vladimír Zajíc , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.