John Millington Synge: Studna světců

24. prosinec 2014

Průzračně prostý příběh z irského venkova je podobenstvím o vnitřní slepotě i lidské pošetilosti. Voda ze zázračné studny nakrátko vrátí zrak dvěma slepým manželům. Konečně mohou porovnat realitu s představami, které si udělali o světě i sami o sobě.

Poslouchejte na Vltavě 24. prosince 2014 v 21:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do úterý 30. prosince 2014.


Jako zdroj Synge ve hře použil vyprávění o zázračné studni, které slyšel na ostrově Inishmoru, jednom ze tří Aranských ostrovů. Ty se na začátku minulého století vyznačovaly velmi svéráznými obyvateli se specifickými zvyky a legendami.

Na Aranské ostrovy se Synge ze studijních důvodů opakovaně vracel a přivezl si odtud náměty k několika svým hrám. Pravidelná setkání s lidmi obývajícími nejzápadnější výspu Irska, do jejichž světa ještě nestačila proniknout nastupující moderní civilizace, se pak odrazila především v jazyce Syngových her.

Jak sám napsal: „Kdo se dostal skutečně důvěrně do styku s irským vesnickým lidem, ví, že ta nejdivočejší rčení a obraty mého dialogu jsou velice krotké ve srovnání s nápady a úslovími, jež můžete vyslechnout v každé malé chaloupce na úbočí kopců v Geesale, Carraroe nebo Dingle Bay.“

Dalším výrazným inspiračním zdrojem byla francouzská Moralita o slepci a mrzáku André de la Vigneho z 15. století. Děj samotné hry je prostý: Mary a Martin Doulovi jsou dva staří slepí žebráci, kteří žijí z milosti svých sousedů na drsném irském venkově. Jednoho dne jim potulný světec zázračnou vodou z posvátné studny vrátí zrak. Martin a Mary znovu vidí okolní svět, svoje bližní i sami sebe. Oproti představám, které o světě i o sobě navzájem měli, jim skutečnost připadá ošklivá a krutá, jejich bližní prolhaní a bezcitní. Po čase přestane zázrak působit a Doulovi oslepnou znovu, odmítnou nechat se ještě jednou uzdravit a vesničané je vykážou ze svého středu. Se souhlasem světce vyženou slepé manžele do močálu.


Osoby a obsazení: Martin Doul (Viktor Preiss), Mary Doulova (Simona Stašová), Timmy, kovář (David Novotný), Molly Byrneova (Andrea Elsnerová), Světec (Jaroslav Plesl), Bride (Lucie Polišenská), Lidé (Vojtěch Bartoš, Ondřej Vacke, Michal Necpál, Tereza Krippnerová, Josefína Voverková, Marie Radová a Iva Holubová)

Autor: John Millington Synge Překlad: Ondřej PilnýDramaturgie: Renata VenclováHudba: Jan TrojanRežie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2014.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.