Jitka Hosprová, violistka

4. srpen 2016

„S violou jsme si asi souzené“, říká přední česká violistka Jitka Hosprová, která povýšila violu na přední sólový nástroj v širokém mezinárodním měřítku. Hovoří se o ní jako o první dámě violy. O tom, že to sice nebyla snadná cesta, ale cesta zcela přirozená, hovořila také v Telefonotéce.

Vystudovala na konzervatoři v Plzni u Jana Motlíka a na AMU v Praze u Jana Pěrušky. Věnuje se komorní a sólové hře a jako sólistka hrála s celou řadou českých a světových špičkových orchestrů – namátkou uveďme: Vídeňský rozhlasový orchestr ORF, Orchestre National de Lorraine, FOK, Belgická filharmonie nebo Orchestre de Pau, a vystupovala jste jako sólistka na řadě světových hudebních festivalů (Présences, Kulturtage Dresden, Rheingau Sommer, Pražské jaro, Pražský podzim, Moravský podzim, festival Andrés Bello Santiago de Chile, festivaly v Brazílii a v nedávné době v řeckém Naphlionu. Zde vstupovala s Adamem Skoumalem v otevřeném amfiteátru a její vystoupení provázely svým „zpěvem“ cikády.

Své komorní partnery a repertoár si vybírá především vzhledem ke svému nástroji, který se s nimi musí sice pojit, ale nezanikat. Jitka Hosprová je svým krásným nosným a barevným tónem rozená sólistka, umí se ale dokonale naladit například s harfou Kateřiny Englichové, hlasem Evy Garajové nebo akordeonem Ladislava Horáka. Svou roli hraje i charakter nástroje, na který hraje – ať už je to viola starého italského mistra, nebo dva nové nástroje, které pro ni postavil Petr Zdražil. Ostatně nástroj si také vybírala tak, aby odpovídal jejím zvukovým představám a estetickým požadavkům. Ale Petru Zdražilovi ponechala při stavbě violy zcela volnost, jak potvrdil v telefonickém rozhovoru do vysílání. Prozradil rovněž, z čeho jsou oba nástroje postavené a v čem se liší, což bylo možné rovnou předvést i na hudebních ukázkách, které si Jitka Hosprová vybrala. Ať už to byla díla Pavla Bořkovce, Zdeňka Lukáše, Maurice Ravela, Astora Piazzolly, Paula Hindemitha, Petra Ebena nebo Oldřicha Flosmana, jehož Michelangelův kámen pro violu a orchestr na nové nahrávce Jitky Hosprové se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu s dirigentem Tomášem Braunerem zakončil vysílání. Ještě jsme však stihly pozvat na Hudební procházky uměním, festival, který Jitka Hosprová pořádá o prázdninách na svém rodném Plzeňsku a v koncertní sezoně v Praze v Museu Kampa.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

Spustit audio