Jiří Slíva: Kup si bicí

12. březen 2014

Jiří Slíva – oblíbený grafik, malíř, ilustrátor a básník nám dnes poodhalí svou další zálibu, a to hudební. Pěstoval ji už od dětství. K písničkám, které měl rád, maloval obrázky anebo některé obrázky ho inspirovaly ke skládání písniček.

Na počátku 60. let se Jiří Slíva nadchnul pro big beat a v kapele Spiders začal hrát na bicí, o dekádu později v Činoherním klubu doprovázel jako bubeník Vodňanského se Skoumalem a s vlastními písničkami příležitostně vystupoval na koncertech písničkářů sdružení Šafrán.

V roce 1973 dostal cenu v „šafránské“ soutěži O ptáka Noha za písničku Matiné. Později občas vystupoval jako host dvojice Burian & Dědeček a dnes se svými písničkami tu a tam koncertuje v duu Grafička na vernisážích svých kamarádů, kolegů.

Loni Luboš Houdek, ředitel nakladatelství Galén, v rámci mapování scény českých písničkářů 70. a 80. let, nabídl Jiřímu Slívovi natočit autorské album. Jiří Slíva nabídku přijal a ve studiu Jámor natočil album, které je jmenuje Kup si bicí a jsou na něm starší i novější Slívovy písničky. Jen jedna jediná vznikla v Českém rozhlase a to Humoreska Antonína Dvořáka s vtipným textem Jiřího Slívy.

02556766.jpeg

Titulní rockovou písničku Kup si bicí zazpívá Jiří Slíva spolu s dívčí částí souboru Doubravánek a ještě doplníme, že kromě Humoresky všechny písničky na nové Slívovo album zaranžoval Marek Doubrava, který se také ujal režijního dohledu nad studiovou kapelou, v níž například hrál kytarista Adam Tvrdý, basista Petr Dvorský a bubeník Tomáš Rajholec.

Když byl Jiří Slíva koncem 60. let v Německu, setkal se tam s americkým vojákem Alanem Soaresem (bývalým sólovým kytaristou slavného tria Peter, Paul and Mary) a ten ho naučil tradicionál Keep on Tracking. Po letech dostal tento popěvek nový kabátek, včetně nového textu.

Výběr z obsahu CD:

Humoreska (A. Dvořák; i: Swings s big bandem)Kup si bicíMatinéCo bude s námi (am. Trad.)Zrození DADASestřičkyNaopak

Pokud není uvedeno jinak je autorem hudby a textů je Jiří Slíva, arr. Marek Doubrava.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio