Jiří Guth-Jarkovský: Turistika. Rady, poučení či doporučení, kterými by se měl turista na svých cestách doma i v daleké cizině řídit

Listujeme stejnojmennou knihou českého spisovatele, která vyšla s podtitulem Turistický katechismus. Kapitoly o turistice jsou psané půvabným jazykem a překvapí vás i nadčasovostí některých úvah. V podání Marka Ebena a Petra Adlera poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Připravil, hudbu vybral a režíroval: Petr Adler
Účinkují: Marek Eben, Petr Adler
Hudba: komorní skladby Antonína Dvořáka v podání českých interpretů
Natočeno: v roce 2015

Jiří Stanislav Guth-Jarkovský (1861–1943) byl prozaik, autor cestopisných črt a žánrových povídek a románů, čerpaných z rodinných pamětí a z vlastních vzpomínek na prostředí venkovského městečka a středních škol. Vystudoval v Praze filozofii, matematiku a fyziku, absolvoval 1883.

Vydal řadu knížek věnovaných společenské výchově, překládal z francouzštiny. V roce 1919 byl jmenován odborovým radou v kanceláři prezidenta republiky, kde byl pověřen úkolem ceremoniáře. Byl dlouholetým předsedou Klubu českých turistů, od roku 1896 byl předsedou Českého olympijského výboru.

Jeho literární činnost je rozsáhlá: psal cestopisné črty, povídky a romány, texty o společenském chování, o hudbě. Souborné vydání jeho Spisů vyšlo v sedmi svazcích v letech 1921–1929 (nakl. Hejda a Tuček). Kniha Turistika. Turistický katechismus vyšla poprvé v roce 1917.

autoři: Petr Adler , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio