Jindřich Chalupecký měl zápal pro umělce na okraji, a to je pro mě zásadní, říká Jan H. Vitvar

31. březen 2022

Pro Tomáše Pospiszyla, jednoho z kurátorů výstavy Světy Jindřicha Chalupeckého, je určující, že tohoto teoretika umění nezajímaly umělecké styly, ale to, jak umění plní svou společenskou funkci. Chalupecký také tvrdil, že umění nemůže sloužit politickým úkolům, protože jeho posláním je být pravdivým. Jenže nakonec i aktuální expozice politiku nečekaně řeší, a to kvůli válce na Ukrajině. A část výstavy o vztahu Chalupeckého k ruské avantgardě tím nabývá na zajímavosti.

Moderuje: Saša Michailidis
Editorka: Lenka Buriánková

Výstava Světy Jindřicha Chalupeckého je k vidění od 16. 3. 2022 do 19. 6. 2022 v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí.

Poslouchejte od pondělí do pátku od 16:30 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Chcete nám něco vzkázat?
Své komentáře nebo tipy posílejte na adresu: akcent@rozhlas.cz.

autoři: Saša Michailidis , lbu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.