Jindřich Chalupecký: Evropa a umění

8. únor 2010

Český rozhlas 3 - Vltava vysílá ve dnech 8. - 12. února v 10 hodin v cyklu Psáno kurzívou pět navazujících výňatků z publikace Jindřicha Chalupeckého Evropa a umění. Z knihy kladoucí si otázku po smyslu umění, která je současně otázkou po budoucnosti naší civilizace, je vybrala Alena Blažejovská. V režii Radima Nejedlého účinkuje Vladimír Hauser. Cyklus byl natočen při příležitosti 100. výročí narození Jindřicha Chalupeckého.

Pětidílný cyklus Evropa a umění byl pro programovou řadu Českého rozhlasu 3-stanice Vltava Psáno kurzivou připraven při příležitosti 100. výročí narození Jindřicha Chalupeckého (1910-1990), které připadá na 12. únor. Jde o pět navazujících výňatků ze stejnojmenné knihy, vydané v roce 2005 nakladatelstvím Torst. Spolu s dříve publikovanou knihou Úděl umělce. Duchampovské meditace tvoří dvoudílnou Chalupeckého summu. Kniha Evropa a umění byla vydána na základě strojopisů signovaných autorem s poznámkou "Další opisování autor vítá." Ani první (Evropa), ani druhá (Umění) část není datována. S ohledem na přiložený dopis písařky však můžeme usuzovat, že všechny texty byly Chalupeckým uzavřeny s počátkem roku 1989.

První část knihy obsahuje oddíly: Civilizace, Úvod k Evropě, Vznik Evropy a Krize Evropy. Druhá část - Umění - má podtitul: Smysl umění. Právě z ní je vybráno pět úryvků na téma: Bezbožnost, Krásné a vznešené, Umění a náboženství, Hraničnost a Transracionalismus.

"Kdo je vlastně autor takového díla? Historik umění? Kritik? Nebo teoretik, jak se u nás nepěkně říká? Nebo filosof uvažující o umění? Pak tedy estetik?" ptá se Josef Hlaváček v textu, který je přetištěn na přebalu knihy. Po úvaze odpovídá: "Pro jeho profesi nemáme v češtině vhodné pojmenování; Anglosasové by ho zřejmě nazvali art-writerem, ale český převod asi ve smyslu "spisovatel o umění" ani nezní dobře, ani není výstižný. Art-writer je člověk, který zná a glosuje umění zblízka, takřka zevnitř, opírá se však při tom, aniž by je příliš zdůrazňoval, o hluboké znalosti filosofické, historické i o širší souvislosti kulturní a vědní."

Pět úryvků chce být pozváním k četbě celé knihy, případně celé Chalupeckého summy. V režii Radima Nejedlého čte Vladimír Hauser.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.