Jedinečná biografie o jednom z nejlepších světových architektů 20. a 21. století. Vyšla kniha Pro budoucnost a pro krásu o Janu Kaplickém

21. duben 2021

„I lidské výtvory mohou být neuvěřitelně krásné. Často se přinejmenším vyrovnají výtvorům přírody. Obě mají jedno společné – berou člověku dech,“ napsal kdysi architekt Jan Kaplický (1937–2009). A krásná může být i kniha, přinejmenším ta, kterou o něm napsal jeho přítel Ivan Margolius.

Autor pro ni připravoval materiály více než deset let. Oslovil každého, kdo o Kaplickém mohl říct něco důležitého, studoval rodinné archivy, pročetl jeho deníky. Vznikla tak jedinečná biografie o jednom z nejlepších světových architektů 20. a 21. století. Přináší řadu vzpomínek jeho přátel a spolupracovníků. Text doplňuje neuvěřitelné množství unikátních fotografií.

Přebal knihy Ivana Margoliuse: Jan Kaplický – Pro budoucnost a pro krásu

Je smutné, že ve své rodné zemi se uznání, které by odpovídalo jeho významu, nedočkal. Zcela jinak se na něj dívali v jeho druhé vlasti, v Británii. Podařilo se mu proniknout do hájemství „nejbritštějšího“ sportu – kriketu. Jeho firma Future Systems získala v roce 1999 za projekt novinářského centra londýnského kriketového svatostánku – stadionu Lord‘s – prestižní Stirlingovu cenu, kterou uděluje Královský institut britských architektů. Stal se teprve čtvrtým laureátem tohoto ocenění a prvním v Británii nenarozeným architektem. Porazil projekty věhlasných kolegů Davida Chipperfielda či Normana Fostera.

Nikdy se ale nezbavím dojmu, že štvavá kampaň proti realizaci jeho návrhu Národní knihovny přispěla v lednu 2009 k jeho předčasné smrti. Prorocky tak zní slova, jež napsal Stephen Bayley roku 2008 pro nedělník The Observer: „Je to skvělé, je to odvážné – ale dorostli k tomu obyvatelé českého hlavního města?“ Odpověď je: „Nedorostli!“

autor: jbe
Spustit audio