Je Iris van Herpen módní designérka nebo umělkyně?

3. duben 2012

Holandská designérka Iris van Herpen je hvězdou módní scény v pouhých 28 letech.

Iris van Herpen se může pyšnit raketovým startem: teprve před pěti lety založila svou vlastní módní značku. Studovala na umělecké škole v Arnheimu a praktikum absovovala u slavného Alexandra McQueena. Její módní kreace jsou pravidelně oceňované a renomované magazíny se ucházejí o její přízeň. V minulém roce byly jedny z jejích 3D-šatů vyznamenány v soutěži vyhlašované TIMES, mezi pěti nejlepšími vynálezy roku. Od roku 2003 navrhuje van Herpen také kolekci obuvi pro značku United Nude, firmu, kterou založil architekt a designér Rem D. Koolhaas.

V čem se návrhy Iris van Herpen liší od těch ostatních? Třeba tím, že její šaty tisknou třírozměrné tiskárny. Nebo tím, že se nechává silně inspirovat přírodou. Učarovala jí krystalizace, záření, proudění vody. V jejích kreacích se ale také třeba objevuje téma mumifikace a průmyslového smogu. Pracuje se syntetickými materiály, s lodními lany i s výztužemi z deštníků.

"Pro mne je móda umění", říká van Herpen, "samozřejmě je velká část módy pouhá komerce, ale haute couture je bezesporu umění. Proto je mě celkem jedno kam mě zařazují. Pro některé jsem designérka, pro jiné umělkyně."Iris van Herpen označuje svůj styl za futuristický se silnou inklinací k přírodě. Pracuje ráda s organickými střihy. Stále se snaží o to, aby intuice a rozum byly v rovnováze. Velká část modelů vznikne intuitivně a teprve později jsou zpracovány kompjútrem - například její třírozměrné modely z tuhých plastických materiálů. Při této technice musí být každý detail akribicky zaznamenán.

Na počátku všeho byl velký chaos a stejně je tomu i u jejích návrhů. Kromě přírody se Iris van Herpen inspiruje i architekturou, tancem a designem. V další tvůrčí fázi hledá příhodné materiály a experimentuje s nimi, až dosáhne kýženého výsledku. Pak teprve začne vyvíjet konkrétní tvary. Tedy opačný postup než u mnoha jejích kolegů, u kterých stojí na počátku tvar, model a pro ten si obstarají odpovídající materiál.

Modely navržené Iris van Herpen nesou mimo jiné názvy 'Kostelní' nebo 'Vodní róba' a když je uvidíte, pochopíte proč. Nepatří zrovna k tomu co by bylo možné nosit každodenně, což potvrzují i zákazníci, mezi něž patří třeba Lady Gaga a Björk.

Muzeum Groninger v Holandsku pořádá do 23. září první velkou výstavu této extravagantní módní návrhářky. Nabízí přehled jejích prací od roku 2008 do dneška a výběr z jejich nejznámějších kolekcí.

autor: Eva Novak
Spustit audio