Jazzová ochutnávka: Inner Spaces, Brian Charette

23. květen 2013

Jazzová ochutnávka ve čtvrtek 23. května, v půl desáté ráno na Vltavě, nám nabídne jednu česko-polskou a jednu americkou skupinu.

Ta první vznikla na hudební akademii v Katovicích, kam svou cestu našla už pěkná řádka našich hudebníků. Má dobrou pověst, dobré výsledky a dobře se tu navazují kontakty nejen s polskými, ale občas i s dalšími zahraničními studenty. Trumpetistka, skladatelka a aranžérka Štěpánka Balcarová (ročník 1986) sem zamířila po dvou letech studia na pražské Ježkově konzervatoři u trumpetisty Františka Kučery a jednom roce na polské hudební akademii ve Vratislavi.

To všechno stihla do svých pětadvaceti let. Jako spolužáka v Polsku našla o rok staršího saxofonistu Luboše Soukupa, který před tím na „Ježkárně“ studoval u Rostislava Fraše. Soukup je mj. zakladatelem úspěšné skupiny Points, a dnes studuje na Jazzové akademii v Kodani.

Dalším členem kapely, která si dala jméno Inner Spaces, je pianista Vít Křišťan, rovněž absolvent Konzervatoře Jaroslava Ježka. U nás ho známe jako jednoho z objevů vůdčí osobnosti mladší české jazzové scény, paradoxně padesátníka Jaromíra Honzáka.

Z katovické Hudební akademie pocházejí také dva Poláci, basista Maksmilian Mucha a bubeník Grzegorz Maslowski.

Po vítězstvích na dvou polských festivalech vydal souboru jeho první album polský časopis Jazz Forum. K dalšímu, které už vyšlo u nás a získalo všeobecné uznání, si Balcarová přizvala navíc kytaristu Davida Dorůžku.

Amatérské video koncertu Inner Spaces:



Album Light Year s jasným tónem trubky a osobitým skladatelským rukopisem většinou nemá neměnný pravidelný beat a zaujme zvukovou vynalézavostí ve spojování obou dechů a v zajímavých kombinacích s dalšími nástroji. Není to ani chorusový post-bop, ani pravověrná škola ECM, ani svébytná severská zádumčivost: zdá se, že tak osobitá směsice je typická právě pro jednu větev naší mladé jazzové scény.

Druhá skupina pořadu se hlásí k americkému vzoru, který spoléhá především na energii a vzrušení. Varhaník Brian Charette přijíždí do Prahy tak často, že už tu vydal nejen vlastní album s českými partnery své vlastní nebo o něco mladší generace, ale také další album se zpěvačkou Martinou Fišerovou, s kterou se seznámil ještě v jejím velice předteeangerovském věku, když sem dojížděl jako partner Laca Décziho a využíval pohostinství jejího otce, který jako kytarista patřil k Lacovým spoluhráčům.

02891014.jpeg

V naší dnešní Ochutnávce uslyšíme Charetta s americkým triem imposantního saxofonisty a skladatele Mikea DiRubboa.

autor: Lubomír Dorůžka
Spustit audio