Jazzofon: Mildred Bailey

22. srpen 2014

Mildred Rinker Bailey byla uznávanou a oblíbenou zpěvačkou hlavně v průběhu třicátých let. Měla řadu přezdívek; nejznámější je zřejmě "Rockin' Chair Lady", coby výraz obdivu za nádhernou interpretaci hitu Hoaghyho Carmichaela "Rockin' Chair".

Pocházela z muzikantské rodiny, k hudbě ji vedla především matka, sama sborová zpěvačka a pianistka. Už od sedmnácti let se živila převáděním notových vydání dobových šlágrů. Do světa "velkého" jazzu ji uvedl Bing Crosby, když Mildred představil Paulu Whitemanovi. (Mildredin bratr Al Rinker byl spolu s Crosbym členem vokálního tria "the Rhythm Boys"). Po odchodu od Paula Whitemana nahrávala s orchestrem bratří Dorseyových a její hlas můžeme slyšet i s All Star Bandem Bennyho Goodmana.

Její nahrávací aktivity byly velice široké – překvapující je množství snímků se špičkovými černošskými sólisty (Roy Eldridge, Teddy Wilson, Chu Berry, Mary Lou Williams, John Kirby, Charlie Shavers, Edmond Hall); za zvláštní zmínku stojí její nahrávky s Redem Norvem (po řadu let jejím manželem).

Mildred Bailey trpěla od mládí astmatem a cukrovkou, zemřela ve 44 letech.

Spustit audio