Jazzofon: Itala najdeš všude

19. prosinec 2014

Minimálně v Americe 20. let to rozhodně platilo. Byly dokonce jazzové formace, kde muzikanti italského původu měli zcela klíčovou pozici.

Několik takových hudebníků přímo nebetyčně čnělo nad už tak vysokým průměrem, který byl v Americe dvacátých let samozřejmostí. Jedním z nich byl Adrian Rollini, multiinstrumentalista, který ve hře na saxofon předběhl svou dobu o deset, možná patnáct let. Příklady, dokládající jeho genialitu, nabídne Jazzofon s datem 19. prosince 2014.

Adrian Rollini se narodil v New Yorku v roce 1903; jeho rodiče byli přistěhovalci z Itálie. Adrian hrál už od čtyř let na piano, později přibral xylofon, a když mu bylo asi šestnáct, přišel prý, podle vzpomínek mladšího bratra Arthura, jednou domů s bassaxofonem a za čtrnáct dní už na něj nahrával. K tomu si Adrian vymýšlel i kuriózní instrumenty vlastní konstrukce jako goofus nebo fountain pen. A když už jsme u výčtu nástrojů, na které Rollini hrál, je nutno uvést ještě bicí nástroje a zvony.

Adrian Rollini působil v mnoha renomovaných orchestrech, doprovázel i řadu sólistů. Buhužel, do pořadu se vejde jen zhruba osm nahrávek, ale i tak bude naprosto jasné, že Adrian Rollini byl osobností, na kterou mohou být Italové i Američané hrdi.

Jazzový génius Adrian Rollini jako vibrafonista a hráč na tyčové zvony:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.