Jazzissimo: Nástroje a styl Archieho Sheppa 2/3

26. září 2013

Kmenovými nástroji multiinstrumentalisty Archieho Sheppa jsou B-tenor a B-sopránsaxofon.

Zpočátku se potýkal s technikou hry na nový tenorsaxofon. Někdo ze známých mu poradil, že John Coltrane podobně jako Jimmy Heath začínali s altsaxofonem; teprve potom se jim prý prsty na tenoru samy rozeběhly a stejným způsobem se ke své hře dopracoval i Archie Shepp.

Každý čerpáme primárně ze svých zážitků, prožitků a zkušeností z dětství. Archieho Sheppa mocně ovlivnil hlavně geniální saxofonista John Coltrane; dokonce se spřátelili a teprve asi deset let po jeho smrti v roce 1967, si vybrousil svůj vlastní expresívní styl.

Samotný Shepp dnes říká, že nejprve vyznával free jazz; podle slov hudebních ignorantů si pouštěl prsty na špacír a hrál „zvěřinec“. Ve skutečnosti invenčně melodicky improvizoval, přitom rozkládal svěrací kazajku funkčního harmonického systému, aby běžné stupnice nahradil modálními řadami, polytonalitou, výjimečně i atonalitou.

Hudba Archieho Sheppa dnes patří do učebnic světového jazzu.

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.