Jazz notes: Radio String Quartet Vienna v Praze

25. duben 2013

Jazz notes Václava Vraného pozve na několik zásadních událostí, které nás čekají v nejbližších dnech i ve vzdálenější budoucnosti.

V Praze se uskuteční jediný český koncert v rámci evropského turné souboru Radio String Quartet Vienna, který přistupuje novým způsobem k jazzu a možnostem smyčcového kvarteta. Od dob prvních nahrávek Turtle Island String Quartetu zřejmě znamená další milník ve vývoji tohoto žánru. Kapela na svém turné prezentuje repertoár z desky Posting Joe, věnované Joe Zawinulovi a už teď přicházejí zprávy ze zahraničí, že tato nová deska trhá žebříčky jazzových hitparád v Evropě. Pražský koncert se koná v pátek 3. května od 19:30 v Paláci Akropolis.

Festival Jazz Meets World, přinášející v průběhu roku jazz a world music, pokračuje v Praze dvěma jazzovými koncerty v klubu Jazz Time. V pondělí 29. dubna vystoupí zpěvačka, kytaristka a zakladatelka harlemského hudebního vydavatelství Motéma Music, Jana Herzen v duu s renomovaným newyorským basistou Charnettem Moffettem spolupracovníkem Dizzyho Gillespieho, Herbieho Hancocka ad. V úterý 30. dubna pak uslyšíme koncert kapely Jamieo Brown’s Transcendence s hostem pianistou Kelvinem Sholarem.

Ve středu 8. května také pokračuje Agharta Prague Jazz Festival vystoupením britského virtuózního saxofonisty a basklarinetisty jamajského původu, Courtney Pinea, který začínal u reggae a funku a později se proslavil propojováním jazzu s jinými hudebními žánry jako hip-hop nebo drum’n’bass. V 90. letech byl např. jedním z průkopníků neuchopitelného pojmu „world music“.

02874225.jpeg

V pořadu sice neuslyšíte pozvánku na koncert v New Yorku žijícího, ale původem portorikánského, saxofonisty Miguela Zenona v pražském klubu Jazz Dock ve čtvrtek 25. dubna. Jde však o událost mimořádného významu, a tak by neměla být opomenuta. Čeká nás totiž jeho jediné zastavení v České republice, které tato vycházející globální jazzová hvězda absolvuje. Miguel Zenon v roce 2008 vzbudil mezinárodní zájem vydáním rozsáhle pojatého alba Awke, v němž využil mj. zvuk smyčcového kvarteta a hned v roce 2009 rozpoutal bouři mediálního zájmu nejprestižnějších jazzových magazínů vydáním desky Esta Plena. Nyní pokračuje v šíření svého věhlasu a u nás se představil už několikrát. Naposledy to bylo s kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem původem z Beninu. Tento koncert natáčel Český rozhlas. Nyní zahraje repertoár z loňské desky Rayoulea.

02874229.jpeg

Na rozdíl od předchozího jmenovaného však ve vysílání upozorníme na čerstvě odtajněnou dvojici jazzových hudebníků, kteří se svými kapelami zřejmě nastaví laťku budoucím ročníkům festivalu Struny podzimu o něco výše.

Radio String Quartet Vienna:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.