Jazz Dock oslaví 10 let a Terence Blanchard přijede na Trumpet Days

14. únor 2019

Pražský klub Jazz Dock letos v březnu oslaví 10 let své existence a nepolevuje v přílivu pozoruhodných akcí.

Vysíláme v 18:00 v rámci pravidelné řady Jazzový podvečer
NA STANICI ČESKÝ ROZHLAS VLTAVA

Poslouchejte jeden z koncertů pořízených v Jazz Docku ▼

Jde o symbolickou událost odrážející význam Jazz Docku, neboť kolem tohto proskleného prostoru s výhledem na Vltavu se velmi rychle utvořila jedna z nejsilnějších a nejstabilnějších jazzových scén pravidelně přinášející absolutní světovou i českou špičku. Jazz Dock nabízí přívětivé podmínky i pro našince, nejen pro turisty a vzniklo zde místo setkávání předních českých hudebníků, kteří tu končívají svůj večer, i když dohrají koncert jinde.

Terence Blanchard

Na pódiu se zde objevili nebo pravidelně objevují ti nejuznávanější hudebníci: Kurt Rosenvinkel, Chris Potter, Kneebody, Mark Ribot, Uri CaIne, Dave Douglas, Bill Frisell, Donny McCaslin, Steve Coleman, John Scofield, Carla Bley, byl zde velký vzpomínkový večer věnovaný zesnulému pianistovi Karlu Růžičkovi a vznikl tu Jazz Dock Orchestra. Jazz Dock mimochodem organizoval velký koncert Medeski, Martin and Wood v Meet Factory a dalo by se pokračovat ve výčtu jeho zásadních akcí.

Aktuálně připravuje březnový čtyřdenní festival Trumpet Days, který otevře 26. 3. Terence Blanchard s další cenou Grammy, jíž letos získal. Vystoupí se svou téměř rockovou kapelou E-collective. Následující den uslyšíte pokračovatele novodobé izraelské jazzové tradice založené basistou Avishaiem Cohenem, výrazného trumpetistu Itamara Borochova. Ambientní elektroniku v jazzu vám představí britsko-bahrajnská trumpetistka Yazz Ahmed, která spolupracovala s Radiohead. Trumpet days uzavře 29. 3. koncert čtyř předních česko-slovenských kapel: Török-Křišťan-Slavík Trio, Štěpánka Balcarová & 4step, Miroslav Hloucal Quartet a Julius Bartoš Quintet.

Velká oslava 10 let Jazz Docku 14. března od 17:00
Vystoupí:

J. J. Jazzmen
František Kop Quartet
Milan Svoboda Quartet
Muff "BLACKOUT" (unplugged verze)
Šmoldas/Zomer/Kopřiva/Dvorský Quartet
Vertigo
Duo David Dorůžka & Dano Šoltis
Limbo
Andy Schofield Sextet
Emil Viklický Trio
Elena Sonenshine & Jocose Jazz
Ondřej Konrád & Gumbo
Jazz Dock House Band

Spustit audio