Jaroslav Vrchlický: Knížata. České dějiny jako strhující „hra o trůny“ v 11. století

18. únor 2023

Hra z dramatického období našich dějin, kdy se vlády v Čechách ujal neoblíbený Boleslav III. Ryšavý. Premiéru, která byla natočena ke 170. výročí narození Jaroslava Vrchlického, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Renata Venclová
Osoby a obsazení: Boleslav III. (Jaroslav Plesl), Kochan (Martin Finger), Hema (Johanna Tesařová), Jaromír (Miloslav König), Oldřich (Kryštof Krhovják), Křišťan (František Němec), Tista (Daniel Krejčík), Thidag (Aleš Procházka), Boleslav Chrabrý (Kamil Halbich), Přech (Dušan Sitek), Vitoš (Zdeněk Velen), Mutina (Zdeněk Vencl), Zbyhněv (Lukáš Příkazký), Soběbor (Václav Vašák) a Jacek + Stráž (Radovan Klučka)
Hudba: Miroslav Tóth
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 18. 2. 2023

Doba prvních Přemyslovců je dobou legend a pověstí – čím méně ověřených historických informací máme, tím víc můžeme povolit uzdu fantazii. Jaroslav Vrchlický se v prvních dvou částech přemyslovské trilogie (Drahomíra a Bratři) zaměřil na spor Ludmily a Drahomíry a na vraždu svatého Václava.

Poslední část trilogie, Knížata (1903), začíná o generaci později, v únoru 999, v okamžiku smrti Boleslava II. Pobožného. Na trůn nastupuje jeho syn, Boleslav III. Ryšavý. Ten neváhá brutálně odstavit z cesty své dva mladší bratry. Mladšími knížaty se cítí být ohrožen o to víc, že sám nemá syna, jen dceru. Spojí se proto s dosud konkurenčním rodem Vršovců, aby mu pomohli založit novou dynastii a zbavit se bratrů.

Vrchlického pohled na Přemyslovce je pohled na dynastii, která začíná bratrovraždou, pokračuje vyvražděním Slavníkovců a pak i Vršovců a která bratrovražednými spory uvrhla české knížectví do područí buď německého císaře, nebo polského Boleslava Chrabrého. V Knížatech se na českou historii nedívá obrozeneckou optikou jako na věčný boj mezi Čechy a Němci. Líčí obraz důsledně individuálního pojetí moci, která byla držena všemi prostředky za každou cenu a nakonec vedla ke krvavým zločinům, pádu do chaosu a ztrátě suverenity.

Spustit audio

Související