Jaroslav Veis: Budete si přát?

21. srpen 2020

Příběh se odehrává v neurčité budoucnosti, kdy se podařilo naplnit odvěkou lidskou touhu po nesmrtelnosti. Neznamená to sice faktické neumírání, ale vytváření nové verze téhož člověka z předem uloženého genetického materiálu a přenášení jeho vědomí do nové tělesné schránky. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Strach ze smrti se vytratil, ale s ním zmizely i zábrany ve vztahu k morálnímu přikázání Nezabiješ. A tak se v tomto světě plném robotů a všudypřítomného odposlechu vesele vraždí. Jak v takovém prostředí může dopadnout klasický milostný trojúhelník?

Účinkují: Jan Fišar, Josef Novák a Pavla Pešatová
Připravila: Helena Berková
Režie: Petr Lokaj
Natočeno: 1993

Povídka Budete si přát? byla poprvé v kratší verzi publikována časopisecky v roce 1981, v definitivní podobě vyšla knižně v roce 1985 v antologii Návrat na planetu Zemi.

Čtěte také

Spisovatel, novinář a překladatel Jaroslav Veis se narodil v roce 1946 v Praze. V 60. letech vystudoval žurnalistiku na Universitě Karlově. Krátce pracoval jako odborný asistent v Československé akademii věd a od roku 1973 působil jako redaktor v nakladatelství a vydavatelství Mladá fronta. Zabýval se popularizací vědy a techniky a psal vědeckofantastické povídky. V 90. letech se naplno věnoval novinářské činnosti v Lidových novinách, v Rádiu Svobodná Evropa a v týdeníku Týden. Na přelomu tisíciletí pracoval jako poradce předsedy Senátu Parlamentu České republiky Petra Pitharta. Je jedním z nejvýznamnějších tvůrců české sci-fi literatury, tomuto žánru se věnuje i teoreticky, je autorem celé řady překladů a editorem několika antologií vědeckofantastických povídek.

autor: hbe
Spustit audio

Související