Jane Austenová: Rozum a cit

19. září 2017

Jako vzpomínku na zesnulou překladatelku Evu Kondrysovou z archivu vybíráme devítidílnou rozhlasovou dramatizaci románu Rozum a cit anglické spisovatelky Jane Austenové. Příběh o osudových láskách, nadějích i milostných zklamáních se odehrává v okruhu příbuzných a přátel sester Elinor a Marianny Dashwoodových. On-line k poslechu do 25. září 2017.

Eva Kondrysová se narodila 5. prosince 1926 v Praze jako Eva Schwarzová do rodiny lékařky a židovského advokáta. V roce 1946 úspěšně složila maturitní zkoušku na reálném gymnáziu v Kolíně a poté studovala anglistiku a psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1947–1949 absolvovala také studijní pobyt na Lynchburg College ve Spojených státech amerických, kde získala titul BA. V roce 1952 získala titul PhDr. a po ukončení studií začala pracovat jako redaktorka ve Státním nakladatelství krásné literatury, hudby a umění (od roku 1966 pod názvem Odeon) a mezi lety 1958–1969 jako redaktorka revue Světová literatura. Po sovětské okupaci České republiky v roce 1968, kdy mnozí překladatelé nesměli překládat, propůjčila své jméno například překladatelům Jiřině a Karlovi Kynclovým nebo Zdeňkovi Urbánkovi. Byla také jednou ze zakladatelek anticen Skřipec a Skřipeček za nejhorší překlad, kterou každoročně uděluje Obec překladatelů. Její životní příběh se uzavřel 17. září 2017.

Je zvykem, že po úmrtí otce rodiny přechází veškerý majetek na mužského potomka. Přestože pan Dashwood po sobě zanechá vdovu a tři dcery – Elinor, Mariannu a Margaret, z prvního manželství má také syna Johna, kterého na smrtelné posteli žádá, aby se o své nevlastní sestry postaral. John to slíbí, ale nedodrží, a tak tyto čtyři ženy musí opustit svůj luxusní domov. Stěhují se do nájemního domku v jiném kraji a musí si zvykat na novou, nepříznivou sociální situaci. Jejich příjmy jsou totiž tak omezené, že jim výrazně zhorší i výhled na dobrý sňatek.

Základní zápletka románu je zdánlivě prostá, avšak situace, které vyvolá, jsou autorkou důmyslně protkány s charaktery postav, které nám představí. Zejména dva odlišné přístupy k životu, které zastupují postavy dvou starších sester Elinor a Marianny, jsou zásadním principem celého díla. Marianna všechny své zážitky hluboce prožívá, štěstí ji dokáže povznést do závratných výšin, ale o to krutější jsou potom pády. Elinor je racionální a opatrná, i když to ale neznamená, že by nebyla schopná stejné lásky jako Marianna. Liší se ale v tom, že se snaží své city ovládat a potlačuje vlastní emoce jen proto, aby uchránila své nejbližší od trápení, což její okolí vede k závěru, že je chladná a přísná.

Jane Austenová (1775–1817) byla anglická spisovatelka, představitelka tzv. rodinného románu. Narodila se v rodině duchovního jako druhá nejmladší z osmi sourozenců. Vzdělávala se na soukromých školách v Oxfordu a Readingu, vztah k literatuře získala především četbou anglických a cizích autorů. Pro úzký okruh rodiny psala již od patnácti let krátké prózy, básně i dramatické scény. Nikdy se neprovdala, po smrti otce žila s matkou a sestrou v Southamptonu, později v Chawtonu. Zde se věnovala rozsáhlejší tvorbě, připravovala se k vydání svých děl, většinu z nich několikrát přepracovávala. Za jejího života vycházela díla anonymně, se jménem autorky byla vydávána až posmrtně. Plného pochopení dosáhla ve 20. století. Jane Austenová je autorkou románů Rozum a cit, Pýcha a předsudek, Mansfieldské panství, Emma, Northangerské opatství, Anna Elliotová a několika drobnějších próz. Hrdinkami románů jsou inteligentní mladé ženy, které měly odvahu chovat se tak, jak jim velel zdravý rozum.

Osoby a obsazení: Hlášení (Miloš Hlavica), Elinor (Dana Černá), Marianna (Věra Hučínová), Margaret (Tereza Tobiášová), Paní Dashwoodová, jejich matka (Jana Preissová), John Dashwood, jejich nevlastní bratr (Václav Vydra), Fanny, jeho žena (Ljuba Krbová), Henry (David Štěpán), Edward Ferrars, její starší bratr (Lukáš Hlavica), Sir John Middleton (Jiří Štěpnička), John Willoughby (David Novotný), Paní Jenningsová (Věra Kubánková), Lady Middletonová (Taťjana Medvecká), Plukovník Brandon (Pavel Soukup), Lucy Steelová (Lenka Krobotová), Nancy Steelová (Dana Verzichová), Pan Palmer (Aleš Procházka), Paní Palmerová (Klára Trojanová), Robert Ferrars, mladší bratr Fanny (Matěj Hádek), Paní Ferrarsová (Blanka Bohdanová), Sluha; Prodavač (Václav Legner), Dveřník; Lokaj (Eduard Pavlíček), Apatykář (Soběslav Sejk)

Překlad: Eva Kondrysová
Dramatizace: Jana Knitlová
Dramaturgie: Jana Weberová
Režie: Hana Kofránková
Hudební spolupráce: Petr Mandel
Zvukový mistr: Radek Veselý

Natočeno v Českém rozhlase v roce 2001. 

Spustit audio