Jana Jarkovská: Vlastním hlasem

2. duben 2020

Nové CD flétnistky Jany Jarkovské s díly českých skladatelek – Sylvie Bodorové, Ivany Loudové, Elišky Cílkové, Terezie Švarcové a Soni Vetché. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Flétnistka Jana Jarkovská soustředila skladby, které jsou přemýšlivé, invenční a srozumitelné. Ačkoli využívají více či méně neotřelých technických a zvukových možností, nikdy se nehalí do ryze experimentální roviny a chtějí s posluchačem navázat dialog. Jana Jarkovská skladbám propůjčila osobitý vlastní názor, její interpretace je stylově neobyčejně vyvážená a mimořádně brilantní. Extrémní technickou náročnost některých skladeb zvládá s obdivuhodným nadhledem a nevtíravou elegancí. Musím na tuto sympatickou flétnistku prozradit, že je také až přehnaně skromná. Její nahrávka Vlastním hlasem obsahuje kromě Suity Ivany Loudové samé světové premiéry na CD. Některé kompozice byly napsány přímo pro ni, avšak v bookletu o tom nenajdeme ani zmínku. Taková pokora je v hudební branži naprosto ojedinělým jevem a dokládá, že pro Jarkovskou je hudba osobní nezbytností, nikoli prezentací nějakých prvenství. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Radioservis.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.