Jan Drozd: Člověk pro jeden život (1/10)

Ostravský spisovatel, literární redaktor a publicista Jan Drozd vstoupil do literatury roku 1947. Svůj první román Sedláci z Velkého Dvora , inspirovaný zážitky z Podkarpatské Rusi, poslal do soutěže Evropského literárního klubu a vyhrál. Rázem se stal uznávaným autorem a osobně angažovaným spisovatelem, učitelem i literárním redaktorem.

Po roce 1968 vyl vyhozen z práce v Československém rozhlase Ostrava a živil se manuálně. Jeho román Člověk pro jeden život, stěžejní dílo, v němž se odráží ve vší složitosti společenské poměry po 2. světové válce, byl sešrotován. Kniha vyšla pod pseudonymem a pod názvem Emauzy ve Švýcarsku, četbu z ní vysílala Svobodná Evropa. České vydání má vročení 1991.

Jan Drozd ( 1914 - 2005) ovšem rozvířil hladinu literárně-historického bádání ještě několik let před svou smrtí. V publikaci Autoři Slezských písní uvedl jako autora nejsilnějších textů sbírky ostravského "proklatce" Ondřeje Boleslava Petra, vyhozeného učitele, který se v Ostravě živil jako horník a psal s Vladimírem Vaškem pod společným pseudonymem Petr Bezruč.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.