James Joyce: Trapný případ

28. leden 2019

Povídka ze sbírky Dubliňané vypráví příběh asketického bankovního úředníka Duffyho, který po prvotním přátelském vztahu odmítne lásku vdané ženy Emily Sinicové. Po její tragické smrti si postupně bolestně uvědomuje, že viníkem tragédie je vlastně on sám. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

James Joyce se Sylvií Beach a Adrienne Monnier v Paříži v roce 1920

Irský romanopisec a básník James Joyce se narodil 2. února 1882 v Dublinu. Vyrůstal v katolické rodině a od šesti let se vzdělával na jezuitské koleji. V roce 1902, po promoci na univerzitě v Dublinu, odešel do Paříže a po zbytek života se do rodného Irska vracel už jen sporadicky. Zemřel v roce 1941 v Curychu. Svým literárním dílem se řadí k nejvýznamnějším autorům 20. století.

Vedle monumentálního experimentálního románu Odysseus je jeho dalším vrcholným dílem povídkový soubor Dubliňané, v němž popisuje a analyzuje příslušníky dublinské střední třídy z počátku 20. století. Ústředním motivem všech 15 povídek souboru je epifanie – moment, kdy postavy pochopí samy sebe. Taková je i povídka Trapný případ.

Účinkuje: Jiří Ornest

Přeložil: Zdeněk Urbánek
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 1996. 

Spustit audio