Jakub Jan Ryba: Missa solemnis in C

23. leden 2020

Nová nahrávka souborů L'Armonia Terrena a L'Armonia Vocale a dirigenta Zdeňka Klaudy. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Missa solemnis v tónině C dur představuje skladatele opět v nové zvukové a výrazové polaritě. Mši charakterizuje od počátečního Kyrie jakýsi vnitřní neklid a napětí, které stupňují permanentní protiklady dur mollových tónin, metrorytmické změny a dynamické efekty. V instrumentaci a obsazení orchestru Ryba dává vyniknout svým oblíbeným nástrojům: flétně, houslím, violám a klarinetu. (…) Nahrávku zrealizoval a připravil dirigent Zdeněk Klauda se svou příslovečnou – řekli bychom – znalostí terénu, pečlivostí k akustické kvalitě i témbrovým konsekvencím sólistů a instrumentalistů. (…) Klauda se v Rybově díle orientuje s jistotou zasvěceného průvodce a jeho koncepce je výstižná a srozumitelná. Jako dirigent jasně odlišuje části meditativní, radostné i dramatické. Vede orchestr i sbor k velkolepému výrazu i průzračným a jistým výkonům v instrumentálně subtilních partiích skladeb. Ryba je také autorem několika desítek árií a duet. Nahrávka Zdeňka Klaudy tak přináší i reprezentativní výběr pěti árií a duet, které vyšly tiskem ještě za autorova života. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Nibiru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.