Jakou kávu máte rád? Minutová hra Českého rozhlasu získala cenu na mezinárodním festivalu v Anglii

25. březen 2019

V pátek skončil v anglickém Canterbury pátý ročník festivalu rozhlasové tvorby UK Radio Drama Festival. Český rozhlas na něm obsadil 3. místo v kategorii Short Forms s minutovou hru Jiřího Jelínka Jakou kávu máte rád?. Krátkou hříčku natočil v roce 2017 režisér Aleš Vrzák. Poslechněte si ji on-line.

Minutovou hru Jakou kávu máte rád? napsal divadelník Jiří Jelínek (*1973) pro silvestrovské vysílání Českého rozhlasu Vltava, které se věnovalo fenoménu kávy, potažmo kavárny. Autor svedl dohromady nesmělého hosta se servírkou, která se zákazníkovi snaží splnit, co mu na očích vidí. Co všechno na nás prozradí naše kávové preference? Hrají Marika Procházková a Luboš Veselý. Zvuková realizace a hudba Filip Veret.

Mezinárodní přehlídka UK Radio Drama Festival se konala ve dnech 18.–22. března. Český rozhlas na ní vedle hry Jiřího Jelínka reprezentovala rozhlasová inscenace Spalovač mrtvol podle novely Ladislava Fukse a minutová hra Ondřeje Davida Slepý les. Jako delegátka Českého rozhlasu se soutěže zúčastnila dramaturgyně Lenka Veverková.

Účinkují: Marika Procházková a Luboš Veselý

Zvuková realizace a hudba: Filip Veret
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2017.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.