Jako kusy lidské existence vyrvané ze skutečnosti. Povídky Guy de Maupassanta

10. září 2023

Francouzský prozaik, dramatik a žurnalista Guy de Maupassant (1850–1893) dokázal na ploše krátké povídky rozehrát mistrnou partii souboje dobra a zla. Maupassanta přitahovala složitost lidské psychiky a o lidském nitru se dozvídal mnoho zajímavého i prostřednictvím četby odborných textů z oblasti psychiatrie. Výběr jeho povídek poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Syn
Účinkuje: Michal Pavlata
Připravil: Petr Turek
Překlad: Dana Melanová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2008
 
Přízrak
Účinkuje: Otakar Brousek
Překlad: Dana Melanová
Režie: Jan Tůma
Natočeno: 1999
 
Maska
Účinkuje: Pavel Soukup
Připravil: Petr Turek
Překlad: Břetislav Štorm
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2001
 
Manželské etudy
Účinkuje: Felix le Breux
Překlad: Břetislav Štorm
Režie: Jiří Hesoun
Natočeno: 1967
 
Šperk
Účinkuje: Jiřina Jirásková
Překlad: Dana Melanová
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: 1997
 
Otec a syn
Účinkují: Jiří Holý, David Vejražka, Milan Neděla a Gabriela Vránová
Připravil: Přemysl Wiesner
Překlad: Břetislav Štorm
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: 1986
 
Výlet na venkov
Účinkuje: Jiří Ornest
Připravil: Petr Turek
Překlad: Břetislav Štorm
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2001

V souladu s životním i uměleckým krédem, „aby jeho díla vypadala jako kusy lidské existence vyrvané ze skutečnosti“, popsal Maupassant vztahy láskyplné i drsné až kruté, plné vypočítavosti a cynismu, soucitné i bezcitné. Mistrovsky zachytil lesklou bídu měšťanů, tvrdý úděl venkovanů, ale i poněkud pikantní historky.

Ve své době byl i ceněným vypravěčem fantaskních příběhů, jichž se v devatenáctém století nezříkali ani nejserióznější spisovatelé. Ale Maupassanta přivedly k tomuto žánru i jiné okolnosti než jen ty komerčně literární. Zvláště ke konci jeho krátké a oslnivé literární kariéry se jeho duševní stav zhoršil natolik, že někdy už ani nebyl schopen vždy přesně rozlišit, co je realita, co jsou výplody jeho fantazie – a co příznaky jeho duševní nemoci. Snad i proto jsou některé jeho fantaskní příběhy tak sugestivní, aniž by ovšem postrádaly i typickou Maupassantovu lehkost a nadhled.

Syn

V povídce s názvem Syn vypráví Maupassant ústy dobře situovaného pařížského měšťana příběh, při němž zamrazí i dnes.

Přízrak

Magické vyprávění o setkání starosvětského vojáka s tajemnou ženou není děsivé, Maupassant – i jeho hrdina – si uchovávají jistou galantnost. Zvláště když přání tajemné ženy je tak velmi, velmi ženské...

Maska

V povídce s tajemným názvem Maska se vypráví o „jednom starci, který si chodí hrát na mladíka na maškarní plesy“. Ovšem cítíme, že v příběhu jde o něco více než jen o drobnou groteskní příhodu – jde tu o věčný svár stáří a mládí, o snahu člověka stát se nesmrtelným.

Manželské etudy

Dvě povídky z knihy Neděle pařížského měšťáka. V první vypráví autor příběh Šimona Bombarda, muže s neuvěřitelnými vlohami pro nicnedělání a s chronickým nedostatkem peněz. Najde si manželku, která ho sice finančně zajistí, ale také zatne tipec jeho milostným rejdům. Manželské peripetie jsou námětem i druhé povídky – Skleník. Lerebourovi už spolu žijí nějaký ten pátek a jejich vztah už pomalu vyhasíná. Paní je čím dál tím víc protivná a její manžel si láme hlavu proč. Jejich manželský život znovu rozproudí až tajemství nočního skleníku…

Šperk

Chudou Matyldu sužuje život v bídě a tajně sní o přepychu a třpytivé noblese vyšší společnosti. Když pak jednou její manžel přinese domů pozvání na večírek ministerstva, cítí, že přichází její velká chvíle. Nechá si ušít drahé šaty a od přítelkyně si půjčuje briliantový náhrdelník. Na večírku září. Není nikdo, kdo by si nevšiml její krásy. Po návratu domů ale zjišťuje, že drahý náhrdelník zmizel...

Guy de Maupassant byl velkým milovníkem žen a ve svých prózách je dokázal mistrovsky zachytit. Jako by byl jejich zpovědníkem, uměl vyjevit jejich nejskrytější pohnutky, tajemství a sny. O ženách napsal desítky příběhů – melancholických, romantických, groteskních i tragických. Povídka Šperk má chmurné vyústění. Dlouhých deset let zmarněného života kvůli přeludu. Vysoká je cena za sny.

Otec a syn

Pětačtyřicetiletý velkostatkář Hautot umírá znenadání na lovu. Těsně před smrtí si ještě nechá zavolat svého dospělého syna a stihne mu svěřit tajemství. Žádá ho, aby zaopatřil jeho milenku. Povídka je dojemným příběhem o lásce a smrti, ztrátě staré rodiny a nalezení nové.

Výlet na venkov

Majitel železářství, pan Dufour, jede s rodinou na výlet, aby společně užili krás venkova a přírody. V Bezons je zláká vývěsní štít malé hospůdky na břehu Seiny a rozhodnou se zde poobědvat. Víno rozpaluje stolovníkům tváře a zatím co muži jdou rybařit, dva pohlední vodáci nabídnou manželce pana Dufoura a jejich krásné dceři projížďku v loďkách…

Lyrickou povídku v roce 1936 zfilmoval režisér Jean Renoir, asistentem mu tehdy byl mladý Luchino Visconti.

Spustit audio

Související