Jak žít, když před sebou mám maximálně čtyři roky života? Nemocným i lidem okolo poradí film Naděje až do konce

22. červenec 2022

Jak se žije s nevyléčitelnou chorobou? Kde hledat každý den sílu a chuť do stále obtížnějšího života? A je možné v takové situaci mít smysl pro humor? Na tyto otázky odpovídá časosběrný dokument režisérky Veroniky Stehlíkové Naděje až do konce. Unikátní snímek mapuje každodenní život čtyř pacientů trpících amyotrofickou laterální sklerózou, a ukazuje, co zažívají jejich blízcí. Tedy jak je péče o nemocné fyzicky i psychicky náročná.

Amyotrofická laterální skleróza je onemocnění, při kterém postiženým postupně přestávají fungovat všechny svaly. Nemocný přestává hýbat končetinami, mluvit, polykat, dýchat… Prognóza je krutá: od prvních příznaků pacientům zbývají tři, někdy čtyři, maximálně pět let života. A s tímhle vědomím je potřeba žít. 

Štáb snímku Naděje až do konce

Filmaři spolupracovali se spolkem ALSA, který zmíněným pacientům nabízí pomoc. „ALSA nám udělala jakýsi předvýběr, dala nám tipy. Když jsem pak za jednotlivými pacienty šla sama, už věděli, že je budu přemlouvat k filmování. Souhlasili i proto, aby se povědomí o jejich nemoci rozšířilo mezi lidi, kteří o ní nevědí nic. Když už se mi stalo něco takhle strašného, tak to aspoň otočím, a pomůžu někomu jinému – to byla jejich motivace. Tenhle moment je velice důležitý a úlevný,“ vybavuje si „casting“ svého snímku režisérka. Sama by byla ráda, kdyby její dokument vyvolal debaty o péči o pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou. I o tom, jak těžké to mají jejich blízcí. „Ne všichni, koho nemoc postihne, má to štěstí, jako moji filmoví hrdinové. Spousta nemocných nemá nikoho, utápí se doma v depresích, zůstává osamoceno. K takovým lidem jsme se nedostali a v našem filmu nejsou,“ vysvětluje Stehlíková.

Je ráda, že se do jejího filmu dostal i humor. Samozřejmě se spoustou lásky. „Jde o těžké, temné téma, ale není to jenom smutek a temnota. Byla bych ráda, kdyby se lidé nebáli a měli odvahu na takové filmy chodit,“ přeje si Stehlíková. Na otázku, co ji na protagonistech dokumentu fascinuje, bez zaváhání odpovídá: „Všechno. Láska k životu, vzájemná láska, odvaha jít do hlubokých témat. Mám k nim velkou úctu a respekt.“

Protagonista Miky z dokumentárního filmu Naděje až do konce

Po slavnostní premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se film Naděje až do konce vydává na cestu zvláštních projekcí po celé republice i za hranicemi. Na jaro 2023 je naplánováno vysílání v České televizi. 

Spustit audio

Související