Jak zachytit Pražský orloj? Místo selfie tyče vezmi tužku a skicák!

3. červenec 2019

Blok, sadu tužek nebo pastelek mají vždycky s sebou. Po světě jich jsou tisíce a přitom se cítí jako rodina - kreslení je spojuje.

Možná vás to překvapí, ale plenérové kreslení rozhodně není skomírající disciplínou! Před 12 lety v Seattlu založil novinář a ilustrátor Gabriel Campanario skupinu, jejíž členové spolu chodili kreslit město. Své obrázky pak sdíleli na blogu. Časem se k nim přidaly tisíce dalších kreslířů nejen v Americe a nakonec tito nadšení kreslíři začali zakládat odnože původní skupiny po celém světě. Vznikla tak etablovaná komunita Urban Sketchers, která má v současné době své členy od Hong Kongu po New York.

Urban Sketchers Prague

Nejde o komunitu profesionálů, ale její členové mohou časem v profesionální kreslíře či ilustrátory vyrůst. Rozvoj a vzdělávání je totiž vedle komunitního charakteru společenství výrazným rysem všech skupin.

“Myslím, že se tak rozrůstáme díky tomu, že to je velice inkluzivní skupina. Může se přidat každý bez ohledu na to, jestli má umělecké zkušenosti,” přibližuje Mario Linhares, Education Director Urban Sketchers

Na procházku Prahou se skicákem se můžete přidat i vy

Když se Tom Zahrádka vrátil z Londýna, kde se setkal s komunitním kreslením, hledal podobné aktivity v Praze. Jenže na nic nenarazil, což ho přivedlo k zorganizování první “sketch walk” i v České republice. A tak vznikla skupinu Urban Sketchers Prague. Asi šest měsíců na to se do rozrůstající se skupiny přidal i Newyorčan pobývající dlouhodobě v Praze, Rajesh Dhawan, který se stal koordinátorem a velmi aktivním kreslířem.

Skupina má teď přes tisíc členů a každý měsíc se jen v Praze hlásí desítky nových. Skupina organizuje až dvakrát do měsíce sketch walks, podporuje nováčky, organizuje workshopy se známými ilustrátory. Přitom jsou akce zdarma, jen s výjimkou zahraničních workshopů. “Když kreslíme, jde spíš o deníkový záznam, než že bychom dělali umění v akademickém slova smyslu,” říká Tom Zahrádka, zakladatel Urban Sketchers Prague. 

Díky nám se mohou lidé něco dozvědět a naučit

Společné kreslení, vzájemná podpora a kontinuita kreslení svého města tvoří hlavní rysy skupiny. Pravidlem také je, že se nesdílí jen to nejlepší, co na sketch walks vznikne, ale ukazuje se vše. Když kreslí, neřídí se žádnými pravidly, učí se kreslit tím, že kreslí. Prostě to berou tak, že po každém obrázku lze nakreslit další. I díky tomu pak mohou sledovat svůj vývoj, změnu stylu a odvahu experimentovat.

Urban Sketchers Prague

V červenci chystají Urban Sketchers 10. ročník mezinárodního sympozia v Amsterodamu, kde kromě různých  workshopů proběhne i aukce obrázků.

Nenechte si ujít celý rozhovor včetně hudebního doprovodu, který pro ArtCafé vybíral hudební dramaturg Václav Havelka. V pořadu zazněly vedle posledního projektu dalšího hosta, Jana Boroše, také jeho hudební inspirace a bývalí spolupracovníci. V závěru zahrál Jan Boroš dvě skladby naživo.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.