Nerovnováhu mezi muži a ženami nelze ignorovat, tvrdí české komiksové autorky

18. říjen 2018

V Kasárnech Karlín začíná výstava komiksových autorek Laydeez do Comics. Ukazuje, jak se v současnosti proměňuje role ženy. O propagaci kreslířek na české komiksové scéně a novém ženství jsme si povídali se spoluzakladatelkou skupiny Laydeez do Comics Štěpánkou Jislovou a animátorkou Alionou Baranovou.

Pražská skupina Laydeez do Comics vznikla v roce 2015 s cílem seznamovat českou veřejnost s tuzemskými i zahraničními kreslířkami a prostřednictvím svého webu otevírat čtenářům a čtenářkám okno do světa zahraniční komiksové scény. Skupina představuje odnož stejnojmenné organizace původem z Velké Británie, která má dnes pobočky od Dublinu po San Francisco.

Muži a ženy na tom nejsou stejně

„Velká část komiksové komunity nás podporuje, vedle toho je tu velká část, které je to jedno, a pak jsme dostaly jednu velmi úsměvnou reakci na celé naše snažení od jednoho nejmenovaného kamaráda, který doufá, že jednou budou Laydeez zrušeny a nahrazeny Humans do Comics. Rozhodně jsou zde hlasy, podle nichž jen podporujeme genderovou nerovnováhu, která tady existuje. My si ale nemyslíme, že komiksová komunita a společnost obecně jsou tak daleko, abychom si mohli dovolit ignorovat prostý fakt, že muži a ženy na tom nejsou stejně,“ vysvětluje důvody vzniku ženského komiksového uskupení Štěpánka Jislová.

Každoroční sympozium je práce i potěšení

Skupina každoročně organizuje sympozia, což jsou tvůrčí pobyty pro několik vybraných účastnic, které po dobu šesti dní vytvářejí díla na jedno společné téma. Letošní se zaměřily na Ženu 2.0 a hledání odpovědí na otázku, zda existuje nové ženství a co obnáší. „První bod sympozia, který jeho podobu asi nejvíc ovlivňuje, je výběr místa, kam se vydáme,“ přibližuje podobu tvůrčího týdne Jislová.

Aliona Baranova a Tereza Drahoňovská připravují v Kasárnech Karlín vernisáž Žena 2.0 na čtvrtek 18. října.

„Je to skvělá kombinace práce a potěšení, člověk nemusí jen sedět a kreslit, ale užije si přírodu i zábavu. To mu dodá pozitivní impuls pokračovat dál v práci. Komiks je, stejně jako animace, obrovsky časově náročný,“ vysvětluje Aliona Baranová, jedna z účastnic letošního sympozia, která odešla z rodného Běloruska studovat animaci do Zlína.

Jak by poradila Afrodita?

„Seznam potenciálních účastnic sympozia dáváme dohromady v průběhu celého roku a pak zvažujeme, jestli jsou tam zajímavé autorky a vzájemně si sednou,“ upřesňuje Jislová. „Jednu dobu jsme se snažily zažádat o grantovou podporu, ale pak jsme zjistily, že čas vynaložený na pochopení a sepsání grantů bychom mohly strávit v práci a vydělat ty samé peníze, které pak investujeme do Laydeez,“ dodává k otázce financování. První ročník sympozia vynesl uskupení cenu Muriel za přínos českému komiksu.

Komiksy vytvořeném na letošním sympoziu ukazují třeba proměňující se roli ženy, čím by se mohly zabývat novodobé čarodějnice a jaké rady by udílela Afrodita dnešním ženám. K vidění budou poprvé na výstavě v pražských Kasárnech Karlín. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 18. října a výstava potrvá až do 30. 10. 2018.

Jak probíhá každoroční sympozium a jak je možné, že u zrodu pražské pobočky Laydeez do Comics stál ve skutečnosti muž? Poslechněte si celé ArtCafé. Hudební doprovod vybral Petr Dorůžka, který se zaměřil na každoroční hudební soutěž Premio Andrea Parodi na Sardinii.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.