Jak šel život - příběh Nataši Gollové

21. červen 2002

Doporučuji přistoupit na hru moderátora, publicisty a nyní i autora objemné knížky Aleše Cibulky a číst jeho monografii Nataša Gollová tak, jak zpracování naznačuje: totiž jako živou (nejlépe rozhlasovou) reportáž. Čtenář tak bude odměněn poutavou cestou po životě této svého času populární a později neprávem opomíjené herečky, "živými" vstupy autora i řady dalších zajímavých lidí.

Knížka, kterou předložil čtenáři prostřednictvím vydavatelky Slávky Kopecké, je vskutku živým pásmem, či chcete-li koláží o oblíbené herečce. Její životní příběh je poskládán z řady barevných kamínků, přes něž stojí za to se vydat. V knize samozřejmě nechybí ani věcné informace o filmových (a v chronologickém kontextu i divadelních) rolích, o přátelích, s nimiž prožila kus života, ani o tom, kde je herečka pochována, včetně přesné mapky. Autor čestně bojuje o čtenářovu pozornost tím, že se na něj osobně obrací, oslovuje, provokuje k dialogu - podobně jako to činí s posluchači - a vyzývá ke spoluúčasti na pátrání a tříbení názorů.

Kniha Aleše Cibulky

Jaká vlastně byla Nataša Gollová? Dcerka s dobrým vychováním ze známé rodiny, ktrá se ale již na jednom ze svých prvních zahraničních zájezdů s taneční skupinou jaksi "zapomněla" v Paříži s básníkem Tristanem Tzarou. Inteligentní, vzdělaná, se znalostí několika jazyků, a především velice nadaná herečka. Její velká filmová sláva trvala vlastně jen několik let, přesto pokračuje dodnes. (Fričův film Eva tropí hlouposti, v němž hrála hlavní roli, se stal v nedávném diváckém hlasování veselohrou století.) Byla i vynikající divadelní herečkou. Žel, těsně po válce musela odejít z Prahy, i když ji z kolaborace s Němci nikdo nemohl obvinit. Problém byl v tom, že vadila méně úspěšným kolegyním. Záchranné lano jí později hodil až Jan Werich nabídkou role v Císařově pekaři a angažmá v divadle...

To vše autor nejen píše, ale dokládá dobovými dokumenty, články z novin a časopisů, svědectvím přátel, vrstevníků i náhodných diváků, kteří se na jeho rozhlasovou výzvu ozvali, úryvky z filmových dialogů. Navíc ilustruje spoustou pěkných fotografií.

Nataša Gollová si takový vervní, živý přístup zaslouží a čtenář koneckonců taky.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio