Jak překonat životní křivdy i válečný strach? Nejlepší rozhlasové hry napsali Tomáš Loužný a Marie Nováková

25. květen 2020

Vítězem soutěže Radio Drama Autor v kategorii Původní rozhlasová hra se stal dramatik a režisér Tomáš Loužný. Nejlepší hru pro děti a mládež napsala dramaturgyně a autorka Marie Nováková.

Podle poroty nahlíží text Tomáše Loužného školní šikanu z jiného úhlu pohledu, než bývá obvyklé. Příběh nazvaný Vyvolený odhaluje prostřednictvím mladého hlavního hrdiny možnosti, jak čelit pocitu životní křivdy a dosáhnout vnitřního osvobození. „Téma je to do jisté míry osobní a asi proto mě provází. Baví mě neustále zkoumat třeba to, proč se lidé chovají tak, jak se chovají. Proč jsou někdy zlí a jestli to berou jako zlo, nebo je to jenom náhoda,“ říká vítěz v ArtCafé. 

Vždycky přemýšlím o tom, jak bych to vnímala já, když jsem byla malá. Byla jsem odmalička vášnivý posluchač rozhlasu a bavily mě příběhy, které jsou zdánlivě staré a odehrávají se někdy dávno. Dokázala jsem se do nich víc vžít, než do současných příběhů, protože mi přišlo, že to není pravda, když nějaký dospělý napíše o tom, jak žijí děti,“ říká v ArtCafé dramaturgyně a umělecká šéfka pražské nezávislé divadelní scény VILA Štvanice Marie Nováková, čerstvá vítězka soutěže Radio Drama Autor.

Vyhlášení soutěže Radio Drama Autor v ArtCafé

Český rozhlas vyhlásil soutěž Radio Drama Autor loni v květnu u příležitosti 96. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání. Účastníci nedostali žádná tematická ani žánrová omezení, důležité je, aby přihlášené texty nabízely výrazné, originální a pro rozhlasový poslech inspirativní pohled na svět, a aby nabízely bohaté zvukové možnosti, ale třeba i prostor pro odvážné využití rozhlasových technologií.

Tematicky tomuto ročníku dominovaly dystopické texty a detektivky, v kategorii pro děti a mládež se často tematizovala šikana. „V té naší dětské kategorii se autoři drželi hodně při zemi. Doufala jsem, že se odváží v textech pro mládež jak formálně, tak tematicky a jazykově vytvořit něco nového a víc mířit do neznáma. Takové texty jsme bohužel v těch 72 nenašli, což je škoda,“ říká předsedkyně jedné z porot a slovesná dramaturgyně Českého rozhlasu Zuzana Vojtíšková.

Vyhlášení soutěže Radio Drama Autor v ArtCafé

Po těch dvou minulých ročnících by se zdálo, že za lepší konec to berou absolventi FAMU a scénáristiky, ale tenhle ročník ukázal, když se odtajnila jména, že většina finalistů je z divadelního prostředí,“ říká slovesná dramaturgyně Českého rozhlasu Renata Venclová, která byla zároveň předsedkyní poroty posuzující kategorii pro rozhlasové hry bez omezení věku.

V minulých letech vzešla z autorských soutěží řada textů, které pak coby rozhlasové inscenace bodovaly například na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio nebo na dalších mezinárodních soutěžích. K nejvýraznějším patří hra Pescho Marka Epsteina, Terapie tmou Andrey Jarošové a Kristiny Májové, Benzína Dehtov Petra Pýchy či hry pro děti a mládež Třináct od Jaroslava Hejnice a Valentýnův první den na Zemi od Kláry Vlasákové.

autor: kult
Spustit audio

Související