Jacob Collier: Hudební iluzionista ve světě YouTube

2. srpen 2016

Úterní Čajovna přinesla ukázky z nového alba In My Room, které začátkem července vydal britský zpěvák a multiinstrumentalista Jacob Collier. Ten také letos v dubnu vystoupil s velkým úspěchem v žižkovském Paláci Akropolis v rámci festivalu Mladí ladí jazz.

Jednadvacetiletý Londýňan a hvězda současného YouTube okouzluje své internetové i koncertní publikum především neuvěřitelnou schopností hrát na více než deset hudebních nástrojů. Ty si sám nahrává ve svém domácím studiu, a kromě toho zpívá také všechny vokály. Název jeho alba In My Room, které vyšlo začátkem července, je opravdu výstižný – hudebník své album nahrál ve svém pokoji během tří měsíců.

Na rozdíl od řady YouTuberů ale Collier rozhodně není jen doma uzavřeným podivínem a ze svého pokoje naštěstí dost často vychází ven – za svou poměrně krátkou kariéru už si zahrál například s Quincy Jonesem, Herbie Hancockem nebo s Chickem Coreou. Ve své tvorbě propojuje jazz, folk, trip-hop, klasickou hudbu, gospel i soul a navzdory mladému věku patří mezi hvězdy předních hudebních festivalů po celém světě.

03663526.jpeg

Své první hudební video nahrál Jacob Collier na YouTube v prosinci 2011. S cover verzemi známých hitů od Herbieho Hancocka nebo Stevieho Wondera se mu podařilo upoutat pozornost široké veřejnosti a některá jeho videa mají v dnešní době přes milion shlédnutí. Protože ale nechtěl zůstat jen ve virtuálním prostoru, strávil loňský rok v bostonském MIT Media Labu. Zde vzniklo zařízení umožňující převést jeho hudební klipy do koncertní podoby ve stylu one-man show.

Speciálně vyvinutý vokální harmonizér umožňuje Collierovi generovat až dvanáct stop zpěvu najednou. Jeho vystoupení jsou tak ojedinělou fascinující podívanou, při které hraje na všechny nástroje, zpívá vícehlasy a k tomu si sám ovládá živou projekci. Řada muzikantů i publicistů ho vnímá jako vizionáře, který přináší nové impulzy a naznačuje možné směřování hudebního vývoje. Nezbývá než si přát, aby na tomto modelu produkce neustrnul – ačkoli jsou jeho schopnosti obdivuhodné a koncerty v mnoha ohledech strhující, efekt one-man show a iluze celé kapely hrající na pódiu se časem vyčerpají a mohou posluchačsky omrzet.

Velkým pozitivem alba je skutečnost, že se Collier nesoustředil jen na cover verze, ale zařadil na něj také několik autorských písní – například skladbu Hideaway.

Spustit audio