Jablkoň: Sentimentální Němec

8. leden 2014

Stává se, že si něco naplánujeme, ale původní záměr během realizace poněkud změníme. To se přihodilo i skupině Jablkoň, přesněji jejímu frontmanovi Michalu Němcovi. Dlouho snil o albu, které by bylo pomalé – baladické, s písničkami od jiných autorů. Když uzrál čas, rozhodl se přidat i pár vlastních nových písniček.

Nakonec převládaly písničky původní, sám autor je charakterizuje jako „balady – pabalady“. Jen na několika se podíleli jiní autoři: Martina Trchová, která přispěla dvěma texty (Měl jsem stín a Křehké světlo), Zuzana Wirthová jedním (Nahá v Čertovce), Ivo Cicvárek s Ladou Šimíčkovou složili písničku Adamov, písničku Rikčupikču složil Ingo Bellman, spoluzakládající člen Jablkoně, který loni náhle zesnul. S kapelou už nehrál 15 let, ale skládal pro ni znamenité písničky, mnohé má Jablkoň v repertoáru dodnes.

Album doslalo název „Sentimentální Němec“ a kapela ho natáčela v obvyklé sestavě, a jak už to bývá, také se spoustou hostů, např. s Filipem Spáleným, Bharatou Rajnoškem či Josefem Štěpánkem.

Písničky skupina Jablkoň zaranžovala chytře a vkusně, stylově se nijak neomezovala, zahrála je svobodně a po svém. V pořadí šestnáctý opus Jablkoně byl uveden koncem loňského roku.

Výběr z obsahu CD:

Měl jsem stín (Michal Němec / Martina Trchová)Mám dost času (Michal Němec)Buď zase chvíli mladá (Michal Němec)Rikučuču (Ingo Bellmann)Adamov (Ivo Cicvárek / Lada Šimíčková) Tak ti píšu (Ingo Bellmann / Michal Němec)

i: Jablkoň: Michal Němec – kytara, zpěv Martin Carvan – klasická kytara, sbor Johnny Jůdl – baskytara, el. a akust. kytary, fagot a sbor Petr Chlouba – bicí, perkuse, piano Marie Puttnerová – zpěv a sbor

hosté: Bharata Rajnošek – tenorsaxofon (5) altsaxofon (11) Filip Spálený – tuba (6, 9) Josef Štěpánek – pedal steel kytara (6, 8), weissenborn (8)

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio