Ivo Kahánek a Dana Syrová: V umění jsou učitel s žákem na společné cestě

28. únor 2018

Stipendijní program MenArt nabízí dětem ze ZUŠ a jejich učitelům setkat se a pracovat s  profesionálními umělci. Je to příležitost, inspirace a otevřené okno, které může ukázat další cestu, shodli se Dana Syrová z Nadačního fondu Magdaleny Kožené a klavírista Ivo Kahánek, který se do programu MenART zapojil v roli mentora.

Kdyby neexistoval fungující systém ZUŠ, do deseti let to pocítíme ve snížení současné úrovně profesionální umělecké špičky.

V 489 ZUŠ studuje 250 tisíc žáků. Započteme-li jejich rodiče, prarodiče a učitele, dojdeme k číslu dva miliony lidí, kteří mají ze Zuškami osobní kontakt, uvedla v rozhovoru Dana Syrová. Hustotou sítě a dostupností drží základní umělecké školství v Česku rekord. Na jeho zviditelnění se zaměřil Nadační fond Magdaleny Kožené. Vloni proběhl první celostátní happening Zuš Open, letos 24. května se chystá druhý ročník. Letos nabízí nadace nový stipendijní program určený pro tandemy žáků a jejich učitelů MenART, který chce podpořit mladé talenty, pro které jsou Základní umělecké školy záchytnou sítí. Do programu se v roli mentorů zapojilo 9 předních profesionálních hudebníků a výtvarníků. První ročník může pojmout až 140 účastníků.

AUDIO: Den se základními uměleckými školami. První ročník celostátní akce ZUŠ Open ve speciálním vysílání

Den se základními uměleckými školami

Z iniciativy pěvkyně Magdaleny Kožené předposlední květnový den výrazně vstoupily do veřejného prostoru základní umělecké školy. Celostátní happening ZUŠ Open si dal za cíl upozornit na evropskou jedinečnost tohoto tuzemského vzdělávacího systému a získat podporu pro nadační fond. Do projektu se zapojilo v České republice 355 ze 488 základních uměleckých škol.

Start projektu je letos v květnu v Anežském klášteře na koncertě mentorů a jejich učitelů v rámci MHF Pražské jaro. První pracovní setkání proběhne pod patronací dirigenta Tomáše Netopila koncem srpna na festivalu v Kroměříži. Celoroční práci uzavře víkend na Smetanově Litomyšli, tento festival dal dětem k prezentaci prostor zámecké jízdárny. Do tří oborů programu MenART – klasická hudba, autorská tvorba a výtvarné umění - je možné se přihlásit do konce března.

Cesta k dokonalosti je v umění nekonečná, není na ní jen žák, ale i já jako učitel. Oba jsme studenti, jen já studuji delší dobu a mám víc zkušeností. Můžeme se chytit za ruce a jít spolu.
Ivo Kahánek

autor: Renata Klusáková
Spustit audio