AUDIO: Den se základními uměleckými školami. První ročník celostátní akce ZUŠ Open ve speciálním vysílání

5. červen 2017

Z iniciativy pěvkyně Magdaleny Kožené předposlední květnový den výrazně vstoupily do veřejného prostoru základní umělecké školy. Celostátní happening ZUŠ Open si dal za cíl upozornit na evropskou jedinečnost tohoto tuzemského vzdělávacího systému a získat podporu pro nadační fond. Do projektu se zapojilo v České republice 355 ze 488 základních uměleckých škol.

Stanice Vltava připravila do celodenního vysílání reportáže, rozhovory, živé vstupy, debatu a přímé přenosy i záznamy koncertů z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně a dalších míst.

Pořad Telefonotéka moderoval Pavel Ryjáček. Jeho hostem byl Petr Kadlec, vedoucí oddělení vzdělávacích programů České filharmonie, které díky němu překračují daleko hranice pražského Rudolfina. Hovořil o své práci i celostátním projektu ZUŠ Open jako o spojitých nádobách.

Co je to, když se řekne „zuška“. Nejprve se Romana Kubicová vydala na návštěvu Základní umělecké školy ve Frýdku-Místku. Natáčela s ředitelem školy Ladislavem Muroněm, s žáky i jejich rodiči a samozřejmě také s učiteli. Historie organizovaného hudebního školství se zde začala psát v roce 1939. Základy uměleckého vzdělání získaly právě zde některé známé osobnosti – skladatelé Evžen Zámečník a Milan Báchorek, pianista Ivo Kahánek, herečka Ivana Chýlková a mnozí jiní.

Naďa Čvančarová navštívila Základní uměleckou školu Bedřicha Smetany v Karviné-Mizerově. Hovořila s jejím ředitelem Kamilem Novákem a rovněž s žáky, rodiči a učiteli ZUŠ, která má už devadesátiletou tradici.

V hodinovém bloku rozhovorů a reportáží Petra Vebera se v odpoledním vysílání Vltavy objevil především šestnáctiletý klavírista Pavol Praženica, pražský středoškolák, který nedávno vyhrál ve své kategorii celostátní soutěž ZUŠ. Další vstupy se týkaly programu žáků ZUŠ v Motolské nemocnici, dne otevřených dveří v ZUŠ v Řevnicích a Dobřichovicích u Prahy, koncertu připraveného ZUŠ Petra Ebena ve skladatelově rodišti Žamberku a pak i práce folklorního souboru Kolíček při ZUŠ Ilji Hurníka v Praze.

Zajímá vás, kolik oborů má ZUŠ v Dobřanech? A proč nese jméno J. S. Bacha? O tom všem mimo jiné vysílala z Plzně Zuzana Zatloukalová. Odpolední happening s doprovodným programem připravila ZUŠ na dobřanském náměstí, koncert učitelů a žáků umístila škola do kostela sv. Víta, ale hudbou oživila také dobřanskou faru. A pozvání do města přijala Agentura Dobrý den s.r.o. Pelhřimov, aby její komisaři posoudili pokus školy o zápis do České knihy rekordů: zapojili publikum a vytvořili na dobřanském náměstí obrovský živý houslový klíč.

Odpoledne Vltava vysílala přímý přenos koncertu žáků brněnských ZUŠ, který se uskutečnil na Moravském náměstí v Brně.

Pravidelný úterní vltavský pořad Slovo o hudbě byl tentokrát také věnován tématu základních uměleckých škol. Hosty Wandy Dobrovské byli živě ve studiu zpěvačka, houslistka a muzikoložka Monika Jägerová a kytarista, pozounista a zpěvák Ondřej Galuška. Jedinečnost ZUŠ v českém vzdělávacím systému je přednost – ale může to být i překážka?

Z Brna se uskutečnil vpodvečer ještě jeden přímý přenos. V Galerii Lužánky se konal koncert cyklu Hudba mezi obrazy. Účinkovalo vokální kvarteto AKORd a Barokní soubor ZUŠ PhDr. Zbyňka Mrkose. Uváděl Jan Hlaváč.

Václav Vraný připravil pořad, v němž představil Pidiband a Bzzušband - dva jazzové soubory ze ZUŠ Klapkova v Praze, které se rovněž zapojily do velkého českého happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open.

Renáta Spisarová se ve volném cyklu Když se řekne „zuška“ vypravila na návštěvu Základní umělecké školy Vladislava Vančury v Háji ve Slezsku. Hovořila s učiteli a se žáky i jejich rodiči.  Školu navštěvuje celkem 535 žáků – spadá sem totiž i osm okolních vesnic, například Pustá Polom, Štítina, Raduň, Hrabyně, Mokré Lazce… U mikrofonu byl také ředitel ZUŠ, pianista Petr Hanousek, známý také díky svému dlouholetému propojení s interpretační soutěží Beethovenův Hradec. V pořadu přibližuje Zahradní slavnost, jíž se jeho škola přidala do projektu ZUŠ Open.

Talenty moravskoslezského regionu. Tak se jmenoval dopolední koncert nejlepších žáků šestnácti základních uměleckých škol v sále Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, jehož záznam připravila pro večerní vltavské vysílání Renáta Spisarová. Na akci se podíleli i někdejší žáci ZUŠ v regionu, dnes známí umělci – Ivo Kahánek, Martin Kasík, Nikolaos Grigoriadis nebo Vojtěch Trubač.

 

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.