Ivan Klíma: Pohřeb

30. prosinec 2015

Sarkastická povídka klasika moderní české prózy.

Poslouchejte na Vltavě 30. prosince 2015 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do úterý 5. ledna 2016.


Ivan Klíma je autor, který doslova odpovídá titulu „žijící klasik“. Je předním českým prozaikem, dramatikem i publicistou, spoluzakladatelem Obce spisovatelů (1989) a předsedou českého PEN-klubu v letech 1990-93. Za normalizace patřil ke spisovatelům v českých nakladatelstvích zakázaným, jeho knihy však vycházely v zahraničí a dočkaly se mnoha překladů.

Ivan Klíma se narodil 14. září 1931 v Praze. Za druhé světové války prožil tři a půl roku v terezínském ghettu. Po gymnáziu (1951) vystudoval češtinu a literární vědu na filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1956). Pracoval jako redaktor Literárních novin a Listů (až do jejich zákazu). V letech 1969-70 učil na univerzitách ve Spojených státech. Po návratu pracoval v dělnických profesích, než se stal spisovatelem ve svobodném povolání.

V posledních letech (kromě rozsáhlého životopisu Moje šílené století) se Ivan Klíma vrátil ke své oblíbené literární formě, k povídkám. O povídce tvrdí, že je to nejobtížnější literární útvar, navíc dobrá povídka má být krátká, zvláště v dnešní době, kdy je každý z nás zavalen množstvím slov a vyprázdněných sdělení.

Povídka Pohřeb je poněkud chmurným zamyšlením o smyslu života. Studentka Marie je asi jediná netušící, kdo je "božský Kája", jehož pohřeb vyprázdnil ulice města. Střet s bizarním průvodem a podivnými pohřebními hosty ji zažene do krámku s knihami. A zvláštnostem není konec...


Čte: Tereza Hofová

Autor: Ivan Klíma Připravil: Tomáš PešekRežie: Martina Schlegelová

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.