Itamar Borochov Quartet v květnu v Praze

25. duben 2017

Trumpetista a skladatel Itamar Borochov vyrostl v izraelské Jaffě, městě s integrovaným muslimským, židovským a křesťanským obyvatelstvem.

Poté přesídlil na newyorský Manhattan, kde absolvoval New School for Jazz and Contemporary Music. Zkušenosti sbíral v newyorských jazzových klubech, nicméně hudební odkaz severní Afriky a moderního Izraele, stejně tak jako tradice Středního východu se v jeho hudbě rýsuje velmi zřetelně.

Album Boomerang, vydané na sklonku loňského roku, získalo ocenění „Překvapení měsíce" udělované prestižním časopisem Jazz Magazine. Spoluhráči mu jsou pianista Michael King, basista Avri Borochov a bubeník Jay Sawyer.

Hledání vlastních kořenů přivedlo Itamara Borochova k zálibě v arabské a panafrické hudební vytříbenosti, již absorboval od samého mládí. Hudebně ho formovala spolupráce s Curtisem Fullerem a po aranži a koprodukci glorifikované world music senzace Yemen Blues se Borochov vydal vlastní cestou.

Jeho kritiky oceněná debutová nahrávka Outset z roku 2014 se dostala na žebříček New York City Jazz Record's Best of 2014 a jeho další album Boomerang, nahrané v roce 2015 v Paříži, bylo vybráno jako „překvapení měsíce" časopisem Jazz Magazin. Trubka Itamara Borochova je vskutku virtuózní a jeho zvuk by jistě potěšil i samotného Milese Davise.

Vlastními slovy Borochov charakterizuje svoji hudbu následovně: "Na světě je Bůh a jeho jiskru bychom měli hledat – a tou nejlepší cestou k této reflexi je dokonalost a virtuozita. Ukázali nám to již Charlie Parker, Miles Davis a John Coltrane, ať již hráli v koncertním sále nebo uprostřed špinavé ulice...".

Ve skladbách Adon Olam, Jones Street a Wanderer Song si leader kvarteta Borochov zapěl i se svým bratrem Yisraëlem, který se jako host chopil i tureckého strunného nástroje Jumbush. Stálými členy kvarteta jsou pianista Michael King, basista a hráč na oud Avri Borochov a bubeník Jay Sawyer. A v tom samém složení combo předloží svoji hudbu posluchačům, kteří se rozhodnou navštívit Nuselskou radnici, tedy radnici Prahy 4, v úterý 2. května, v 19.30.

autor: sch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.